null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kunnen we straks gewoon weer uit eten gaan? En nóg 4 prangende vragen over de versoepeling

Eindelijk heeft het kabinet besloten de regels vanwege het coronavirus te versoepelen. Maar wat betekent dit precies? Kunnen we bijvoorbeeld vanaf 1 juni gewoon weer terrassen?

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

"Alleen samen krijgen we corona onder controle", is het motto van het kabinet. En dat blijkt, want na een intelligente lockdown van 2 maanden, worden de regels rondom het coronavirus binnenkort versoepeld. Zo wordt ons land de komende weken stapje voor stapje weer normaal.

Maar deze versoepeling roept natuurlijk ook vragen op:

1. Lukt het nog wel om veilig te reizen met het openbaar vervoer?

Vanaf 1 juni gaat de NS weer volgens de reguliere dienstverlening rijden. Maar dat neemt niet weg dat het ov alleen is bedoeld voor noodzakelijke reizen en het liefst buiten de spits. Ook zijn reizigers na deze datum verplicht een mondkapje te dragen, omdat in het openbaar vervoer 1,5 meter afstand niet haalbaar is. Op de stations en perrons is een mondkapje niet verplicht. Ook mogen er minder mensen in een trein, om zo veel mogelijk afstand van elkaar te kunnen nemen. De capaciteit van die ‘coronatreinen’ ligt straks op 40 procent, zei premier Mark Rutte gisteren tijdens de persconferentie.

2. Moet ik zelf voor een mondkapje zorgen?

Ja, want er worden vanuit de overheid geen mondkapjes ter beschikking gesteld. Daar moet je dus inderdaad zelf voor zorgen. Je kunt er een kopen (mits het niet om een medisch masker gaat, want die zijn voor het zorgpersoneel), maar je kunt er ook zelf een maken. Zo hebben Libelle’s creatievelingen de officiële richtlijnen van de Belgische FOD Volksgezondheid omgezet in een stap voor stap te volgen patroon om zelf een mondkapje te maken.

Het is wel belangrijk dat je heel voorzichtig bent bij het op- en afzetten. Dit mag je alleen doen via de elastieken of touwtjes aan de zijkant. De drager mag nóóit de voorkant van het masker aanraken, want daar kunnen mogelijke virusdeeltjes op zitten. Na het afzetten moet je het mondkapje meteen weggooien of wassen om hem te kunnen hergebruiken.

3. Kunnen we vanaf 1 juni weer gewoon terrassen en uit eten gaan?

Het zal er wel wat anders uitzien, maar op 1 juni gaan de terrassen en restaurants inderdaad weer open. Er worden wel maatregelen genomen om te zorgen dat de tafeltjes ver genoeg uit elkaar staan en dat mensen die een terrasje pakken ook onderling afstand kunnen houden. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) werkt aan een protocol daarvoor.

Wel zal je van tevoren een plekje in een restaurant moeten reserveren, zodat zij weten hoeveel mensen er komen en hier maatregelen voor kunnen nemen. Er mogen van het kabinet wel maar maximaal 30 personen naar binnen en zij mogen géén gezondheidsklachten hebben.

4. Kunnen we op bezoek bij ouders of opa en oma in het verzorgingshuis?

Nee, dat gaat helaas nog niet. Bezoek bij ouderen en andere kwetsbare doelgroepen blijft de komende 2 weken verboden. Dit is nog te gevaarlijk. Wel wordt vanaf komende week geëxperimenteerd met manieren waarop familieleden hun ouders of opa en oma wel kunnen zien en spreken.

5. Gaan theatervoorstellingen straks door? En hoe zit het met vakantieparken?

Ook theaters, musea en bioscopen gaan dankzij de versoepeling per 1 juni open, maar ook daar moet de 1,5 metersamenleving worden gehandhaafd. Zo moet je van tevoren een kaartje kopen en zijn er maximaal 30 personen welkom (inclusief personeel). Als het aantal besmettingen niet te veel stijgt, wordt dit aantal per 1 juli verruimd naar 100 personen. Bij vakantieparken en campings mogen per 1 juli mogelijk de douches weer open mogen, maar ook zij krijgen hetzelfde maximaal aantal gasten opgelegd.

Zo maak je binnen 1 minuut een mondkapje van een sok:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden