null Beeld ANP
Beeld ANP

Landelijke actie: zet smartphone uit tijdens Dodenherdenking

Schrijver Sidney en kunstenaar Fabian zijn samen met de grote telefoonmaatschappijen en het Nationaal Comité 4 en 5 mei een opvallende actie gestart. Met de actie '2Belminutenstilte' willen ze mensen stimuleren om hun smartphone tijdens de Dodenherdenking ook een paar minuten uit te zetten. Zo sta je nóg beter stil bij de herdenking. 

Chanan FoppenANP

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is blij met de actie. Op de speciaal opgerichte website reageert de directeur van het comité: “Vandaag de dag zijn we 24/7 bereikbaar. De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar op 4 mei om acht uur is het stil… Echt stil… Een stilte die spreekt. In die stilte denken we aan de oorlog en aan onvrijheid. Een krachtiger signaal dan het uitzetten van je telefoon kun je niet geven.”

Signaal afgeven

Schrijver Sidney Vollmer (32) kwam op het idee voor deze actie tijdens een stille tocht voor de slachtoffers van vlucht MH17. Daar zag hij dat mensen zelfs tijdens zo'n tocht met hun smartphone bezig waren. Hij vindt dat we ons meer op elkaar moeten richten en minder op onze telefoons. Samen met kunstenaar Fabian Sapthu besloot hij de actie door te zetten. Fabian: “Het openbaar vervoer staat stil, op Schiphol kun je niet landen, radio en tv nemen twee minuten stilte in acht, enzovoorts. In lijn van deze stiltes is het mooi om te zien dat ook de drie telecomproviders van Nederland een soortgelijk signaal willen afgeven. Namelijk dat je van alle 525.600 minuten die we per jaar kunnen bellen, er tijdens Nationale Dodenherdenking twee zijn die we met stilte mogen vullen.”

Doe mee

Meedoen? Via de website kun je aangeven dat jij ook je telefoon een paar minuten op stil zet. Deel het met je vrienden en familie op social media zodat zoveel mogelijk mensen meedoen.

Bron: RTLNieuws.nl. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden