Reizen met vaccinatiebewijs kán lastig worden volgend jaar Beeld Getty Images
Reizen met vaccinatiebewijs kán lastig worden volgend jaarBeeld Getty Images

Opgelet

Landen geven vaccinatiebewijs ‘houdbaarheidsdatum’: dít betekent het voor je vakantie

Volledig gevaccineerd zijn tegen corona en dus zorgeloos op vakantie in 2022? Niet als het aan Italië en Oostenrijk ligt. Daar hebben ze een houdbaarheidsdatum gehangen aan de vaccinatiebewijzen omdat uit onderzoek nog niet is gebleken hoe lang een vaccin werkzaam blijft. Hoe zit dit?

Mirna WiggersGetty Images

We weten al een tijdje dat nog niet is aangetoond hoe lang de vaccinaties tegen corona werkzaam zijn. Landen staan dus voor twee keuzes: ze vertrouwen erop dat de vaccins blijven werken, net als veel andere vaccinaties, óf ze hangen een houdbaarheidsdatum aan de vaccinatiebewijzen.

Krap een jaar

In ieder geval Oostenrijk en Italië kiezen voor dat laatste, melden De Telegraaf en Metro. Daar houden ze een geldigheid aan van 270 dagen als je één keer een Janssen-vaccin hebt gehad of 360 dagen als je twee vaccinaties hebt van de andere merken, rekenend vanaf het moment dat het vaccin volledig werkzaam is.

Voorjaar en zomer

Een snelle rekensom laat zien dat de eerste reizigers hierdoor al in januari en februari 2022 in de problemen kunnen komen. Slechts een klein deel van de Nederlanders was namelijk begin 2021 al volledig gevaccineerd en ook de eerste mensen die begin april Janssen kregen, raken in het voorjaar van 2022 in de knel.

Ook voor de zomervakantie volgend jaar kunnen problemen ontstaan. Als de regels niet wijzigen, en er geen zogenaamd boostervaccin komt voor veel Nederlanders, zouden bijna 8 miljoen Nederlanders op basis van hun vaccinatiestatus niet meer naar Italië of Oostenrijk (op vakantie) kunnen.

Veel discussie

De keuze van deze landen doen het stof flink opwaaien. Op Europees niveau worden naar verluidt veel discussies gevoerd over het onderwerp. Nederland wil er voorlopig niets van weten: “Toen het vaccinatiebewijs om te reizen werd ingevoerd, heeft een aantal lidstaten ervoor gekozen een geldigheidsduur te koppelen aan het certificaat. Nu blijkt dat we de codes voor langere tijd nodig hebben om reizen mogelijk te houden, is de discussie in Europa met betrekking tot een eventuele geldigheidsduur op gang gekomen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen de Telegraaf.

Geen onderbouwing

Volgens het ministerie is er geen wetenschappelijke onderbouwing dat een vaccinatie na een bepaalde tijd niet meer zou beschermen. “Daarom kan wat Nederland betreft vooralsnog een onbepaalde houdbaarheid worden aangehouden. Nederland staat hier niet alleen in, meerdere lidstaten pleiten hiervoor”, zegt hij.

Geen paniek

Verschillende organisaties uit de reisbranche geven aan dat er nog geen reden is voor paniek. Reiskoepel ANVR laat wel weten dat nu al boeken voor een land dat mogelijk een beperkte geldigheid van het vaccinatiebewijs gaat aanhouden op eigen risico is, stellen ze dat er in de tussentijd veel kan veranderen. Nu al nadenken over de niet-geldigheid van een vaccinatiebewijs wordt gezien als koffiedik kijken. “Zo ver vooruit kijken is niet haalbaar. Dat betekent tegelijk ook dat mensen in het ongewisse blijven”, zegt Mirjam Dresmé van de ANVR tegen de Telegraaf.

Ook reisorganisatie TUI vraagt zich af hoe de kwestie rondom de houdbaarheidsdatum van de coronabewijzen zich zal ontwikkelen. Woordvoerster Petra Kok in de Telegraaf: “De zomervakanties worden doorgaans tussen kerst en eind maart geboekt. Ik neem aan dat er tegen die tijd meer duidelijkheid is. Je kunt nu nog niet voorzien wat er dan gebeurt.”

Bron: De Telegraaf, Metro.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden