null Beeld

Last van vriesbrand? Dít kun je eraan doen (of beter nog: zo voorkom je het)

Trek je je vriezer open, zijn de aardbeien voor in je smoothie compleet gehuld in een laag ijs. En je doperwtjes zie je door de hoeveelheid bevroren water haast niet meer. Je hebt er vast wel eens last van gehad: vriesbrand.

Kim van Weering

Vriesbrand is een vervelend fenomeen. Zit er een laag ijs op je ingevroren voedsel? Dan heb je het waarschijnlijk niet goed genoeg luchtdicht verpakt. Je eten komt dan in contact met lucht en zo veranderen de watermoleculen in je voedsel in ijs.

Uitdroging

Wat er dan gebeurt? Het eten droogt uit, want het water wordt uit het voedsel onttrokken. Maar let op: je hoeft je eten dan heus niet meteen weg te gooien, ook al ziet het er wellicht een tikkeltje bedorven uit. Waarschijnlijk smaakt je eten wél wat minder lekker door de uitdroging. Wat je dan kunt doen, is eigenlijk heel simpel. Snijd de écht 'dorre' stukken van bijvoorbeeld je vlees af.

Voorkomen

Uiteraard is voorkomen een stuk beter dan genezen, dus hoe voorkom je vriesbrand? Verpak je etenswaren luchtdicht voor je het in de vriezer stopt, bijvoorbeeld in een bakje dat je goed af kunt sluiten. Laat je eten ook even afkoelen voor je het invriest. Zo voorkom je waterdamp en ijsvorming.

Zoek je een blender die van jouw bevroren groente en fruit de heerlijkste sappen maakt?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Elle Eten. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden