null Beeld

Lat-relatie blijft populair

Nederland barst van de lat-relaties. Ruim twintig procent van de volwassenen woont niet samen maar heeft wel een partner. Alleenstaanden zijn dus lang niet altijd single, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). 

Meike Bergwerff

Op 1 januari 2014 kende ons land 3,3 miljoen zogenoemde 'latters'. Living apart together, dus. Vooral jonge mensen kiezen ervoor om nog niet meteen samen te wonen, maar allebei een eigen huis te hebben. Samenwonen komt later wel. Volgens het CBS zijn ze wel unaniem van plan om in de toekomst een huis met hun partner te delen. Ook een huwelijk staat dan in de planning.

In de leeftijdscategorie 18 tot en met 30 jaar geeft een derde aan een lat-relatie te hebben. In de categorie hoger, dertigers en veertigers, woont een kwart van de alleenstaanden zelfstandig maar is er wel een liefdesrelatie. Mensen van 65 jaar en ouder gaan eerder voor alles of niets dan voor een lat-constructie. In die leeftijdscategorie heeft maar één op de tien een lat-relatie.

Vrouwen zijn meer fan van latten dan mannen. Waar twee derde van de vrouwen graag in hun eigen woning blijft, wil een derde van de mannen dit ook. Daarnaast hebben hoogopgeleide alleenstaanden volgens het CBS vaker een lat-relatie.

Redenen om te latten lopen uiteen. Waar sommigen zo lang en goed mogelijk van hun vrijheid willen genieten, hebben anderen slechte ervaringen met het delen van een woning. Alleenstaanden die zijn gescheiden wachten vaak nog even met samenwonen. Latters die kinderen, hebben houden ook vaak hun thuissituatie en relatie gescheiden.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden