null Beeld

Laura Fygi: ‘Geen getuttel aan mijn adres’

Ze past thuis in het rijtje Guus Hiddink, André Rieu en Carice van Houten, om maar een reeks geslaagde ‘exportproducten’ te noemen. Laura Fygi zit 35 jaar in het vak en reist de hele wereld over, en haar Hollandse nuchterheid reist overal mee naar toe. Ook naar de Libelle Zomerweek!

Op de foto staat ze afwisselend met grootheden als Charles Aznavour, Michael Bolton en Sir Richard Branson. In Azië staan ze keurig in de rij om een glimp van haar op te vangen. Maar ondanks haar grenzeloze populariteit, is haar hospitality rider (lijstje met eisen van de artiest omtrent kleedkamer en dergelijken) blanco. Nul sterallures en haar beide benen staan stevig op de grond. Waar ze ook is.

Op muzikaal vlak is ze een kameleon. Van big band tot Franse chansons, van The Great American Songbook tot Chinese traditionele muziek. Alleen haar sound is onmiskenbaar: een volle en ietwat hese stem.

Je bent van alle markten thuis. Wat vind je zelf het leukst?

“Ik vind alles leuk. Als ik een aanbod krijg wat ik niet interessant vind, dan doe ik het niet. Maar het is fijn om zoveel verschillende dingen te doen. Dan wordt het geen sleur.”

Je bent beroemder in het buitenland dan in Nederland..

“Azië is mijn grootste markt, daar wonen zóveel mensen! Na een optreden signeer ik altijd nog even. Dan staan de mensen met zijn honderden tegelijk in een rij. Te wachten. Er wordt niet gegraaid, niet geduwd. Het is écht een andere cultuur. Tijdens een concert moet ik ze uitnodigen om mee te doen, want van zichzelf zijn ze niet zo uitbundig. Eerder ingetogen.”

Donderdag 21 mei: Laura Fygi op de Zomerweek!

Wat doe je als je niet werkt?

“Dan besteed ik aandacht aan mijn gezin. Als ik me wil ontspannen, dan ga ik de tuin in. Ik houd erg van tuinieren. Dan kan ik mijn gedachten helemaal laten gaan. Je zult me niet snel in een sauna, of een spa aantreffen. Daar word ik kriegel van.”

En tijdens het toeren?

“Op de relaxte momenten in het buitenland maak ik op mijn hotelkamer een 6-sterren doorloper van Denksport. Dat doe ik al 35 jaar. In eerste instantie ging ik nog wel eens naar een markt om te shoppen, maar hoeveel tasjes kun je in godsnaam kopen?”

Ik ga op reis en neem mee..

“Ik treed altijd op in gala, dus ik moet genoeg podiumkleding hebben plus schmuck en schoenen. Daarnaast heb ik mijn laptop, telefoon en puzzelboekje mee. Plus wat vrijetijdskleding.”

Wat staat er op jouw rider?

“Helemaal niets. Geen blauwe m&m’s, zijden lakens of eigen koks. Dat vind ik allemaal flauwekul. Ik wil opgehaald worden van het vliegveld, en ik vlieg business class. Ik wil uitgerust aankomen. Daar vraag ik om een spa blauw en een kop koffie, en daarna hoor je me niet meer. In Maleisië staan ze er vaak op dat ze je koffer uitpakken. Dat wil ik helemaal niet. Blijf van mijn spullen af! En in sommige landen staat er 24/7 een butler voor de deur, voor het geval ik iets zou willen. Die springt dan op zodra de deur opengaat. Haha. Ik heb ook een keer meegemaakt dat ik even een panty had gekocht, en dat ik terug kwam in het hotel waar een butler klaar stond om dat tasje te dragen. Dan voel ik me zó opgelaten. Nee, daar ben ik veel te nuchter voor. Geen getuttel aan mijn adres! Wij zijn in Nederland misschien iets te lomp, maar zij zijn iets té.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden