null Beeld

PREMIUM

Leco van Zadelhoff (51): “Een beetje glamour is nu voor iedereen weggelegd”

Vrouwen als Leontine Borsato en Chantal Janzen zweren nog altijd bij de Leco-look. Toch is er volgens sterrenkapper en -visagist Leco van Zadelhoff (51) veel veranderd: “Er goed uitzien, is haalbaar geworden voor iedereen.”

Redactie

In de fotostudio in Amsterdam-Noord hangt een uitgelaten sfeer. De plagerijtjes zijn niet van de lucht, net zomin als de complimenten. Als de fotoshoot klaar is, drukt Leco de drie vrouwen, stylist, visagist en fotograaf, tegen zich aan voor een mooi plaatje op zijn Instagram.

“Kom meiden, we maken ook nog even een boomerang!” Eigenlijk wil de visagist van de sterren zo snel mogelijk terug naar ‘het reservaat’, zoals hij zijn buurt in Amsterdam Oud-Zuid, met de nodige spot omschrijft. Thuis wachten namelijk zijn Braziliaanse vriend Carlos en de zeven weken oude labradoodle-pup Paco op hem. “Het is net of we een baby in huis hebben. Ik wilde Paco het liefste meenemen naar de fotoshoot, maar daar is hij nog te jong voor. Eerst maar eens op puppycursus.” Hij zou ook wel een hapje lusten, maar helaas, de kekke pizzabar aan de overkant is nog gesloten. Moeilijk doet hij er niet over: “Dan praten we toch gewoon bij een glas water.” Hij lacht: “Denk jij dat je een uur voor het interview nodig hebt? Nou dan ken je mij nog niet!” Een spraakwaterval is Leco zeker. Er is eigenlijk maar één onderwerp waarover hij niet wil praten: zijn dochter, die wordt opgevoed door haar twee moeders samen met zijn ex Rob. “Ik respecteer haar privacy.”

“Zelfvertrouwen, dát maakt mensen aantrekkelijk”

Je groeide op in Harderwijk waar iedereen een bijbaantje had bij het dolfinarium of in de kroeg, maar jij wilde kapper worden.

“Op mijn vijftiende had ik als enige een bijbaantje bij de kapper. Toen ik zeven jaar was liep ik al rond met een schaar en vanaf mijn tiende knipte ik mijn ouders en de buren. Mijn twee broers gingen studeren, ik had andere plannen.”

Hoe vonden je ouders het dat je niet verder ging leren?

“Mijn ouders hebben mij altijd gestimuleerd om mijn passie te volgen. Wat ik wilde gaan doen, maakte niet echt uit, als ik er maar met hart en ziel voor ging. Als je aan iets begint moet je het afmaken, dat was hun motto. Tegenwoordig is de druk op kinderen om door te leren heel groot, ik ben blij dat mijn ouders zagen dat mijn talent ergens anders lag. Ik was heel creatief en ik hield altijd al van de mooie dingen in het leven. Op een familiefoto van vroeger sta ik als enige gekleed in felle kleuren. Ik vond het heerlijk om mijn moeder op te tutten en was gek op veranderen en vernieuwen. Eens in de zoveel tijd verplaatste ik alle meubels in de woonkamer, mijn ouders lieten mij mijn gang gaan. Het is belangrijk dat ouders zien waar het talent van hun kind ligt en om dat te stimuleren. Dat geeft zelfvertrouwen. Ik was ooit verlegen, maar toen ik mijn passie had gevonden, verdween die verlegenheid als sneeuw voor de zon.”

Is er op het gebied van mode, haar en make-up veel veranderd in Nederland?

“Schat, vergeleken met vijftien jaar geleden leven we nu in het walhalla! De uiterlijke verzorging van de Nederlandse vrouw én man is er waanzinnig op vooruitgegaan. Vroeger was het vooral: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Sterren waren onbereikbare iconen. Door internet is alles veel dichterbij gekomen, er goed uitzien is nu haalbaar geworden voor iedereen. Er zijn YouTube en Instagram make-up tutorials, modeshows zijn live te volgen. Een beetje glamour is nu voor iedereen weggelegd.”

null Beeld

Waar valt nog wél winst te behalen?

“Huid en haar. De basis moet goed verzorgd zijn: scrubben, een goede crème smeren. En veel vrouwen blijven vasthouden aan wie ze vroeger waren, maar de haarkleur en het kapsel dat je had op je achttiende past niet meer bij je op je vijftigste. Terwijl je met de juiste kleur en coupe een facelift kunt creëren. Net als met een goed gebit trouwens. Ik ben echt een tandenman. Een goede tandarts kan een slappe kaaklijn weer voller maken, door versleten kiezen op te bollen. Op die manier zie je er jonger uit, zonder te hoeven spuiten of snijden.”

Hoe sta jij zelf tegenover snijden en spuiten?

“Kijk, je voelt je vanbinnen heel lekker en jong, je sport, eet gezond, kleedt je goed, verzorgt je nagels en doet je make-up en haar, maar ja, dat hoofd evolueert helaas niet mee. Als je spiegelbeeld heel confronterend is, mag je daar best iets aan laten doen. En tegenwoordig kan dat ook op een subtiele, niet al te heftige manier.”

Heb je het zelf uitgeprobeerd?

“Natuurlijk, ik heb van alles gedaan; botox, fillers, het corrigeren van mijn oogleden, mijn gebit. Maar daar is het voor mij bijgebleven. Ik heb ook ontdekt dat fillers niet werken voor mij, ik heb een asymmetrisch gezicht, het werd een beetje clownesk.”

“Natuurlijk heb ik van alles gedaan: botox, fillers, mijn bogleden, mijn gebit”

Ben je ijdel?

“Ik ben verzorgd, dat is wat anders dan ijdel. Ik geef geld uit aan mooie kleding, de tandarts. In mijn kast hangt kleding van maat 50 tot 56. Ik voel me het lekkerste als ik sport – ik doe pilates – én als ik mezelf niet te veel hoef te ontzeggen. Ik ben een Bourgondiër in hart en nieren, ik geniet van goed eten en een lekker wijntje op zijn tijd. Soms schiet mijn gewicht omhoog, dan moet ik weer even opletten, dat heb ik geaccepteerd. Het is wat het is, maar ik ben heel tevreden met mezelf hoor.”

Wat zeg je tegen vrouwen die onzeker worden van alle perfecte plaatjes op Instagram?

“Dat bekijk ik per persoon. Maar de mensen die mij goed kennen, weten dat ik héél eerlijk ben, op de grens van het verschrikkelijke. Als een vrouw tegen mij zegt dat ze zich te dik voelt, zeg ik: ‘Schat, je wordt niet dik van de lucht!’ Dik of dun vind ik zelf trouwens niet zo heel interessant. Ik houd van mensen die goed in hun vel zitten. Zelfvertrouwen, dát maakt mensen aantrekkelijk.”

“Ik ben eerlijk; op de grens van het verschrikkelijke”

Zegt de man wiens vak om de buitenkant draait...

“Schoonheid komt van binnenuit en uitstraling zit niet in een potje. Maar je kunt jezelf wel een handje helpen door jezelf goed te verzorgen en er mooi uit te zien. Dat betekent zeker niet dat je altijd met een complete stuc-laag op naar buiten moet. Meiden op het schoolplein die eruitzien alsof ze naar een voorstelling van Madame Butterfly gaan, of die door al dat shaden en contouren lijken op het Monster van Loch Ness, dat hoeft niet van mij. Het is mooi om te zien wat make-up kan doen, mensen kunnen erdoor transformeren, maar meisjes en vrouwen moeten ook naturel nog de deur uit durven. Ik zie het als mijn taak om daar iets over te zeggen, bij RTL Boulevard en op mijn eigen Instagram probeer ik dat altijd te doen.”


Je omringt je met de bekendste vrouwen van Nederland, waarom willen ze met jou werken, wie ben jij voor hen?

“Dat moet je aan hen vragen! Ik hoop dan dat ze zullen zeggen omdat ik goed ben in mijn vak,

dat vind ik het allerbelangrijkste. En daarnaast is het leuk dat ze mij een prettig mens vinden om bij te zijn. Het zit ’m in de combinatie van die twee dingen, denk ik. Alle vrouwen met wie ik werk, zijn stuk voor stuk inspirerende alleskunners. Ze vertrouwen mij en nemen mij mee op sleeptouw in hun wereld. Chemie vind ik heel belangrijk. Ik ben met de meeste vrouwen met wie ik werk ook privé heel close. Zakelijk en privé zijn bij mij nooit gescheiden. Dat wil ik ook helemaal niet: I’m all over.”

Op wat voor manier?

“We delen veel, zien en spreken elkaar vaak. Ik ben een stier, die zijn heel trouw hè. Vrienden kunnen heel ver gaan bij mij. Ik houd er zelf ook van het randje op te zoeken, een pittige discussie vind ik leuker dan gezemel. Vrienden moeten wel kunnen incasseren. Soms hebben mensen moeite met mijn heftigheid.”

Je deelt veel op social media, geniet je van de likes van je volgers op Instagram?

“Ik deel graag complimentjes uit, maar ze krijgen is ook heel leuk. Als mensen iets aardigs zeggen op mijn Instagram, reageer ik altijd. Dat doe ik zelf, dat kan een ander niet voor mij doen. Ik zie bij collega’s dat bekendheid ook wel eens lastig kan zijn, maar ik heb er vooral plezier van; mooie merken en inspirerende mensen willen met me werken, ik mag fotoshoots doen. Ik word wel herkend, dat is meestal heel vriendelijk en respectvol, dan ben ik dat ook. Ik kan ook minder lief zijn hoor, als iemand in de Jumbo tijdens het inladen van een pak melk roept: ‘Hee Leco, wat vind je van mijn vrouw? Heb je tips?’”

Het lijkt alsof alles jou aan komt waaien, is dat ook zo?

“Ik ben wel een echt zondagskind, ja. En van nature ben ik een heel optimistisch mens, bij mij is het glas altijd halfvol, dat heb ik van huis uit meegekregen. Natuurlijk, ik heb ook heus wel mijn pijntjes en verdrietjes gehad. Vrienden die ziek worden, het verliezen van mensen van wie ik hield, teleurstellingen in vriendschap of hard werken voor een klus die uiteindelijk niet doorgaat: ik loop niet elke dag met een big smile op een roze wolk rond. Maar ik kies ervoor om mij daar niet door te laten meeslepen of daar het slachtoffer van te worden. Ik geloof ook in de kracht van visualiseren; ik ben nu hier, en ik wil daarheen. Er is veel op mijn pad gekomen, maar ik stuur het voor een deel ook zelf.”

Hoe zijn je ex en jij uit elkaar gegaan?

“Op een goede manier. Rob is de allerleukste man ter wereld, maar we maakten elkaar niet meer gelukkig, het was tijd om elkaar los te laten. We spreken elkaar nog steeds veel hoor, we zitten samen in de ouders-appgroep van onze dochter. Rob leerde mij alles over smaak; kunst, eten, bloemen, mode, beauty, daar ben ik hem heel dankbaar voor. Ik ben door hem geworden wie ik ben, en ik mag zijn wie ik nu ben met Carlos, met wie ik nu een relatie heb. We hebben fantastische tijden meegemaakt en hij heeft voor altijd een enorme plek in mijn hart.”

Je ontmoette Carlos niet lang nadat je relatie eindigde. Heb je tussendoor ook nog een beetje van het vrijgezellenbestaan genoten?

“Ik heb alles gezien, gedaan en uitgeprobeerd, maar dat online daten was niks voor mij. Ik vond het zo sneu om mezelf te moeten verkopen, daar was ik gewoon niet goed in. Die dating-apps zijn absoluut een uitkomst voor veel mensen, vooral als je boven de veertig bent en na een lange relatie de markt weer op moet, maar voor mij was het niks. Ik ontmoet iemand liever in levende lijve, op straat, in een winkel, een bar. Ik ben licht ontvlambaar, ik kan tegen een boom op fietsen als ik een leuk iemand op straat zie lopen. Ik houd van de mooie dingen in het leven en daar horen mensen ook bij.”

Hoe is het om een relatie met jou te hebben?

“Rob en ik hebben altijd een latrelatie gehad. Ik vond mezelf geen type om samen te wonen. Ik was getrouwd met mijn werk en had veel ruimte nodig. Om mij heen zag ik ook veel voorbeelden van vechtscheidingen, al dat gedoe met het verdelen van de spullen, het leek me vreselijk. Ik ontmoette Carlos in Brazilië, het was meteen raak. Waar ik een druk, opgewonden standje ben, is hij de rust zelve. En hij is een mooi mens: lief, integer, oprecht. De grote afstand vond ik niet heel handig, ik hoopte dat het vanzelf weer over zou gaan maar liefde laat zich niet sturen. Dat hij bij mij in huis kwam wonen, ging vanzelf. Opeens vond ik het toch wel leuk, dat samenwonen. Héél erg leuk zelfs, ik geniet enorm van het tuttemerullen samen. In deze fase van mijn leven past samenwonen bij mij.”

Je bent 51, op welk punt in je leven sta je nu?

“Ik heb een rugzak vol ervaring, die neemt niemand me meer af. Alles is nu meer in balans, ik relativeer meer dan vroeger, ben minder dat opgewonden standje. Al kan ik nog steeds wel ongeduldig zijn. Ik heb een korte spanningsboog, verveel me snel. Ik houd van snelheid en verwacht dat van iedereen om mij heen. Als het mij niet snel genoeg gaat, doe ik het net zo lief zelf. Ik vind het heerlijk om in deze snelle tijd te leven, vol mogelijkheden en veranderingen. De ontwikkelingen in mijn vak volgen elkaar razendsnel op. Vroeger deed je als kapper een keer per jaar een cursus en riep je: ‘dit is de trend het komende jaar’, nu laat ik me elke dag online inspireren en prikkelen. Ik vind het leuk om alles op de voet te blijven volgen, dat ben ik ook verplicht aan mijn clientèle. Ik zeg altijd: in dit vak ben je zo goed als je laatste lipglossje. Ik ben ook nooit zo met gisteren bezig, leef erg in het nu en morgen. Ik hoop altijd dat het mooiste nog moet komen.”

4x volgens Leco:

Verplicht

“De zon zorgt voor huidveroudering. Smeren met een beschermingsfactor dus, zo voorkom je dat je er bij gaat lopen als een verkreukelde krant.”

Beautygeheim

“Naast slapen en veel water drinken, een splash water in je gezicht, in de ochtend een goede huidverzorging, bestaande uit reinigen, scrubben, serums en primers. En daarnaast vooral heel veel lachen. Een lachend gezicht is het aantrekkelijkste wat er bestaat.”

Anti-agen

“Met make-up kun je absoluut anti-agen. Ik ben fan van shapen, door gezichtsvormen aan te zetten of scherpe vormen juist zachter te maken geef je het accent. Vooral het shapen van je wenkbrauwen is belangrijk, met een paar volle wenkbrauwen erop lijk je zotien jaar jonger.”


Less or more?

“Less is more als het gaat om camouflage, foundation en poeder. More is less geldt voor lipstick, mascara, oogpotlood en wenkbrauwen.

Meer Leco:

Leco (1968) groeit op in een gezin met twee broers, zijn vader is muziekleraar, zijn moeder is huisvrouw. Hij begint zijn loopbaan op achttienjarige leeftijd bij de lokale kapper in Harderwijk, waar hij binnen een jaar zijn kappersdiploma haalt. Niet lang daarna gaat hij aan de slag voor Veronica en leert hij Leontine Borsato kennen. Zij wordt zijn muze en hij wordt haar vaste visagist. Halverwege de jaren negentig is hij de uitvinder van de Leco-look, vooral bekend van het donkere lijntje om de lippen. Leco wordt de vaste visagist en hairstylist en stylecoach van veel bekende sterren, waaronder Caroline Tensen, Simone Kleinsma, Angela Groothuizen en Chantal Janzen. Daarnaast brengt hij meerdere boeken uit over beauty, waaronder Mooi! en Mooier! Vanaf 2000 is hij ook zelf op tv te zien, samen met vriendin Leontine Borsato in het lifestyleprogramma Style & Beauty. Hij vertelt vol passie over zijn vak bij RTL Boulevard en werkt met Chantal Janzen voor andc.tv. Op zijn Instagram account @lecolook, met 124.500 volgers deelt hij foto’s en filmpjes over zijn werk en zijn leven. Zoals een foto van de shoot in deze Libelle met het onderschrift: ‘Als stukadoor sta ik voor u klaar.’

Interview Sara Luijters. Fotografie Esmée Franken.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden