Assorted Chinese food dim sum, steamed bun, dumpling and traditional tea set on green textured table top. Flat lay overhead view text space image. Beeld Getty Images
Assorted Chinese food dim sum, steamed bun, dumpling and traditional tea set on green textured table top. Flat lay overhead view text space image.Beeld Getty Images

Lekker hapje: dít is dim sum en zó maak je het zelf

Denk jij bij dim sum altijd aan gestoomde deegwaren met vlees en groente erin? Dan zit je deels goed, maar niet helemaal. Wij vertellen je wat dim sum precíes is, wanneer je het kan (of eigenlijk moet) eten én hoe je dim sum zelf maakt.

Dim Sum voor dummies

Maak je maar klaar voor een cursusje dim sum voor dummies!

Wat is dim sum?

Die gestoomde deegwaren waar we het net over hadden, vallen inderdaad onder dim sum. Maar dat niet alleen. Dim sum is namelijk een verzamelnaam voor allerlei kleine hapjes uit de zuidelijke Chinese keuken, net zoals tapas dat is voor Spaanse hapjes. Dim sum zijn vooral gestoomde, gebakken en gefrituurde hapjes die dankzij de ingrediënten - vooral groente, rijst en vlees - en hun kleine formaat licht op de maag vallen.

Licht op de maag moeten deze hapjes ook wel zijn. Dim sum zijn namelijk niet bedoeld als maaltijd. Deze hapjes eet je bij de thee, in de ochtend of bij de lunch. Dim sum zou je dan ook bijna moeten zien als een manier van eten in plaats van een gerecht

Wat is het verschil tussen dim sum en dumplings?

Dim sum en dumplings worden vaak door elkaar gehaald. Wat nou precies het verschil is tussen de twee? Je weet inmiddels dat dim sum een verzamelnaam is voor allerlei kleine hapjes. Dumplings zijn dat ook, maar het gaat hierbij om een heel ander hapje. Waar dim sum uit Zuid-China komt, is de dumpling een verzamelnaam voor hapjes uit de Aziatische en Oost-Europese keuken. Hieronder vallen allerlei kleine hapjes, zoals de Japanse gyoza, de Koreaanse mandu's en de Russische pelmeni. Andere hapjes uit andere werelddelen dus!

Hoe maak je dim sum?

Je hebt ongetwijfeld inmiddels trek gekregen in deze veelzijdige lekkernij. Gelukkig kun je ze met gemak zelf maken! Het is onmogelijk om je hier recepten voor te schotelen van álle dim sum-soorten, maar er is een heel bekende soort die je echt eens moet proberen: haa kauw. Hierbij het recept, voor vier personen.

Ingrediënten voor haa kauw:

  • 160 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • zout
  • 80 milliliter heet water
  • 1,5 eetlepel slaolie
  • 300 gram gepelde en gekookte grote garnalen
  • 1 eetlepel zeer fijn gesnipperde sjalotjes of ui
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 4 uitgelekte fijngehakte waterkastanjes
  • 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
  • peper
  • sojasaus of ketjap manis
  • Oh, én een stoompan

Bereidingswijze

Allereerst zeef je de 150 gram van de bloem, alle maïzena en een mespuntje zout in een kom. Maak dan een kuiltje in het midden en schenk daar het water en een eetlepel olie in. Meng alles door elkaar, begin in het midden en werk langzaam naar de rand toe, totdat het een soepel deeg is. Dek dit af met een vochtige doek en zet het een uur in de koelkast.

Spoel dan de garnalen af met lauwwarm water en laat deze uitlekken. Hak ze in kleine stukjes. Ondertussen fruit je in een koekenpan met olie de ui/sjalot en knoflook. Bak vervolgens de stukjes garnaal mee. Haal de pan van het vuur en roer hier de waterkastanjes, rijstwijn, peper, zout en sojasaus doorheen. Laat deze vulling drie kwartier afkoelen in de koelkast.

Het is tijd om je deeg er weer bij te pakken. Maak van dit deeg een lange rol en snijd er zo'n 50 stukjes van, van gelijke grootte. Deze stukjes druk je vervolgens plat met je handpalm tot ze een doorsnede van 6 centimeter hebben.

Verdeel de vulling over de deegplakjes. in het midden van ieder plakje mag ongeveer een halve eetlepel vulling liggen. Maak het randje van het deeg dan nat met water en vouw de deegplakken dubbel. Druk de randen aan en zorg dat de pakketjes goed dicht zitten door de rand in kleine plooitjes te vouwen.

Leg de pakketjes op een schotel met een dun laagje olie. Dek ze af met aluminiumfolie. Ondertussen breng je een pan water aan de kook. Leg je stoommandje op de rand van de pan en vul deze met de pakketjes. Laat ze in 7 minuten klaarstomen en serveer direct. Nu zijn de pakketjes nog lekker warm en plakkerig, precies zoals ze horen te zijn!

Dim sum stomen zonder stoommandje

Heb je geen stoommandje in huis? Ook dan kun je deze heerlijke dim sum maken. Hiervoor breng je water aan de kook in een pan. Hang een zeef in de pan die het water niet raakt en goed vast blijft zitten over de rand van de pan. Leg de haa kauw in de zeef en laat het op die manier 7 minuten boven het kokende water hangen. Zo heb je gestoomde dim sum, zonder stoommandje.

Ook groente kun je stomen zonder een stoommandje. Zo doe je dat.

Bron: Asia society, By Sam, Girls who magazine, Smulweb.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden