null Beeld

Lekker! Het Brabantse worstenbroodje is nu werelderfgoed

Het Brabantse worstenbroodje, zo'n typische lekkernij die je volkomen voor vanzelfsprekend aanneemt. Toch zijn ze blijkbaar heel bijzonder, want vanaf nu staan ze op de lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco.

Lonneke Bär

Ook de bijbehorende cultuur staat nu op de werelderfgoedlijst: het feit dat het broodje vaak in gezelschap van vrienden of familie wordt gegeten en dan met name bij speciale gebeurtenissen zoals carnaval en tijdens de kermis. Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN), overhandigde het certificaat aan de organisatie van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje, aldus Omroep Brabant.

LEES OOK: ZELF WORSTENBROODJES MAKEN

Langer bewaren

Het broodje ontstond als een manier om het vlees langer goed te houden door het te rollen in deeg en te bakken. Wanneer het eten van worstenbroodjes precies algemeen gebruik werd, is niet duidelijk. Dat het broodje en de cultuur eromheen op de werelderfgoedlijst staan, betekent dat het een belangrijke traditie is die moet worden behouden voor toekomstige generaties.

Bron: Nu.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden