null Beeld

Lekker, oliebollen! Met deze tip maak je ze een stuk gezonder

Oliebollen eten we misschien maar één keer per jaar, erg 'healthy' zijn ze niet. Door een ingrediënt in het deeg te vervangen, kun je ze wel een stuk gezonder maken.

Daphne Dorgelo

Vervang de tarwebloem door volkorenmeel en je krijgt een deegwaar met veel gezonde vezels.

Aan de (be)slag

Deze volkoren oliebollen worden al bij verschillende bakkerijen in Nederland verkocht, maar je kunt natuurlijk ook zelf je oliebollenkraam openen. Raam open, oude kleren aan en de frituurpan aan. Zorg trouwens dat de temperatuur constant 175 graden is; we willen geen kleffe ongare toestanden vanbinnen door een te hoge temperatuur, of nog erger: zompigheid omdat de oliebol bij te koud vet alles absorbeert.

De oliebol zal wel iets compacter worden door het volkorenmeel. Denk aan volkorenbrood, ook die heeft vaak een stevigere structuur dan ander bruin brood. Maarre, de oliebollen zijn niet minder lekker én een stuk gezonder dan de oliebollenkraam om de hoek.

Margriet zocht zorgvuldig voor je uit hoe je de allerbeste volkoren oliebol maakt. En geeft je het recept:

Dit heb je nodig

(voor 20-25 oliebollen)

  • 500 g volkorenmeel
  • 18 g instant gist
  • 10 g zout
  • 10 g lichtbruine basterdsuiker
  • 550 ml water, op kamertemperatuur
  • 25 g boter, gesmolten en weer op kamertemperatuur gebracht
  • 1 ei
  • 200 g rozijnen, geschud in wat bloem
  • 50 g appel, in stukjes gesneden en geschud in wat bloem
  • kaneel naar smaak

Zo maak je ze

  1. Meng eerst alle droge ingrediënten (laat de appels en rozijnen nog even staan).
  2. Meng daarna de natte ingrediënten goed door de rest en mix het geheel tot een glad beslag.
  3. Roer dan met een spatel de appel en rozijnen erdoorheen.
  4. Laat het deeg 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom.
  5. Verwarm plantaardige olie tot 175 graden.
  6. Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooie ronde en even grote bolletjes deeg en leg in het vet. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om. Maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid.
  7. Frituur de oliebollen minstens vijf minuten, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden