null Beeld

Lentestoofpotje met lam, tomaat, venkel en witte wijn

Heerlijk geurende stoofpotten die uren op het vuur staan doen ons denken aan de donkere koude dagen van het najaar en de winter. Maar een stoofgerecht is minstens zo lekker in de lente. Gebruik ingrediënten als citroen of limoen, witte wijn en verse kruiden om de stoofpot een fris voorjaarsaccent te geven. Het zuur in citroenen, limoenen en witte wijn zorgt bovendien dat het vlees heerlijk mals wordt.

Stoofpotjes zijn ideaal voor mager vlees en weinig vet, prima dus voor wie voor de zomer nog een paar kilootjes kwijt wil.

Weinig tijd? Maak de stoofpot dan de avond van te voren. De volgende dag is het zelfs nog lekkerder omdat de smaken de tijd hebben gehad om in te trekken. Én je hoeft het alleen nog op te warmen waardoor je extra snel aan tafel zit.

Vandaag maakte ik dit lentestoofpotje met lam, tomaat, venkel en witte wijn. Lekker met couscous waardoor je nog wat geurige muntblaadjes en limoenrasp schept.

Lamsstoofpot met tomaat, venkel en witte wijn, voor 4 personen

ca. 600 g lamsschouderlappen

1 ui

1 tn knoflook

1 flinke venkelknol

2 el olijfolie

1 blik gepelde tomaten à 400 g

150 ml droge witte wijn

gemalen kaneel, peper & zout

Snijd het lamsvlees in blokjes. Snipper de ui en knoflook. Maak de venkelknol schoon en snijd in reepjes; houd wat van het mooie groen achter voor de garnering. Verhit de olie in en braadpan en bak het vlees rondom bruin; bestrooi met peper & zout. Voeg de ui en knoflook toe en bak die zachtjes zonder te kleuren ca. 5 minuten mee. Blus af met de witte wijn, voeg de venkel en de inhoud van het blik gepelde tomaten toe en breng aan de kook. Laat, met de deksel op de pan zodat geen vocht kan ontsnappen, in ca. 1-1,5 uur zachtjes gaar worden. Controleer of er eventueel teveel vocht verdampt. Voeg dan nog een scheutje water of wijn toe. Proef en voeg naar smaak peper, zout en een snufje gemalen kaneel toe. Garneer de lamsstoofpot met het achtergehouden venkelgroen en eventueel nog wat geroosterde pistachenoten.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden