null Beeld KOEN SUYK
Beeld KOEN SUYK

Leraren vinden gevoelige thema’s lastig te bespreken

Homoseksualiteit, fundamentalisme of de Holocaust. Een op de vijf leraren vindt het lastig om deze gevoelige thema's in de klas te bespreken.

Bovendien worden ze onvoldoende ondersteund om die gesprekken wel aan te gaan, zo vindt een groot gedeelte. Stichting School en Veiligheid gaat daarom na de zomervakantie bijeenkomsten organiseren om scholen op weg te helpen. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Vermijden

Dekker baseert zich op onderzoek waaruit blijkt dat een grote groep leraren het lastig vindt om over die gevoelige thema's te praten. Van de docenten mijdt 1 op de 100 de onderwerpen zelfs volledig.

Veilige onderwerpen

"Het is van groot belang dat leraren kinderen vertrouwd maken met de fundamenten van onze rechtsstaat. Dat betekent dat ze in de klas niet alleen praten over relatief veilige onderwerpen als Prinsjesdag, maar juist ook over thema's als homoseksualiteit en antisemitisme", aldus Dekker. "Juíst als de reacties in de klas heftig zijn, is het essentieel dat erover gepraat wordt. Daarom gaan we leraren beter ondersteunen bij het aangaan van dit belangrijke gesprek."

In deze video zet een leraar de hele klas op stelten, bekijk 'm hier.

Meningsuiting

Dekker liet onderzoek doen naar aanleiding van de aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs in januari. De weken na die aanslag werden veel docenten in hun lessen namelijk geconfronteerd met vragen, bijvoorbeeld over het recht op vrije meningsuiting. Hoewel naar voren kwam dat de overgrote meerderheid van de leraren zich voldoende in staat voelde om hier mee om te gaan, waren er ook verontrustende signalen.

Gastsprekers

Leraren zeggen weinig houvast te voelen bij het bespreken van maatschappelijke en gevoelige thema's. Ze vinden de leerdoelen vaag of het ontbreekt ze aan specifieke kennis. Vooral de rol van gastsprekers wordt zeer op prijs gesteld: 10% van de leraren in het voortgezet onderwijs heeft behoefte aan meer ondersteuning van buitenaf.

Lees ook: Leerlingen houden protestmars tegen uitzetting leraar

Helpdesk

Stichting School en Veiligheid organiseert daarom na de zomer bijeenkomsten. Als leraren in hun klas aanlopen tegen een moeilijke situatie, kunnen ze nu al terecht bij een helpdesk van de stichting.

Bron, beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden