null Beeld

Leukemiepatiënte ontmoet donor die haar leven redde

De 48-jarige leukemiepatiënte Leya heeft de man ontmoet die haar leven heeft gered.

Helene van Santen

De moeder van vier kinderen uit Atlantic Beach (Amerika) kon haar tranen amper bedwingen toen ze Jonathan Struhl omhelsde en bedankte voor de stamceltransplantatie die haar leven redde. "Vanaf het eerste moment dat ik mijn transplantatie kreeg, wilde ik hem al ontmoeten", vertelde Leya aan NY Daily News. "Zijn cellen zijn zó sterk dat het laatste waar de dokteren over in zitten de terugkeer van mijn ziekte is."

Lees ook: "Bloeddonatie redt mijn leven"

Vrijwillige donaties

Leya en Jonathan ontmoetten elkaar afgelopen donderdag op het Gift of Life-gala, waarop geld werd ingezameld voor stamceldonatie. Zo'n 70% van de kankerpatiënten die een stamceltransplantatie nodig heeft, heeft geen familielid dat een goede donormatch is. Zij zijn afhankelijk van vrijwillige donaties van vreemden.

Nog 10 dagen te leven

"Je hebt geen idee hoe zwaar het is als je broer je vertelt dat je nog maar 10 dagen te leven hebt, omdat doktoren zeggen dat je de ergste vorm van leukemie hebt die op jouw leeftijd mogelijk is, en je hebt een stamceldonatie nodig om te overleven", aldus Leya. Ze had de hoop al bijna opgegeven. Maar toen Jonathan Struhl, een 26-jarige bankier uit New York, hoorde dat zijn DNA matchte met iemand die dringend een donor nodig had, aarzelde hij geen moment.

Lees ook: Zwerfkat redt leven baby

Vreselijke vergadering

"Het was een regenachtige dinsdag, en ik kwam net uit een vreselijke vergadering. Dus toen ik dat hoorde dacht ik: dit is geweldig. Dit moet ik doen", vertelt Jonathan. Toen Leya later zijn stamcellen kreeg, voelde ze meteen dat het goed zat. "Ik wist dat ik het zou overleven", zegt ze. "Ik wist dat het zou lukken."

Bron: NY Daily News

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden