Queen Elizabeth Beeld ANP
Queen ElizabethBeeld ANP

ROYAL

Lia van Bekhoven over Royal Ascot: “Het favoriete evenement van queen Elizabeth is dit jaar voer voor speculaties rondom haar”

Londen-correspondent Lia van Bekhoven schrijft regelmatig over het Britse koningshuis. Deze keer een reportage over Royal Ascot, hét Britse evenement waar Queen Elizabeth dol op is.

RedactieANP
Royal Ascot 1953 Beeld ullstein bild via Getty Images
Royal Ascot 1953Beeld ullstein bild via Getty Images

Vergeet Buckingham Place. Of Windsor Castle, of de andere koninklijke onroerend goed-bezittingen waar je kans hebt een blik te werpen op ’s werelds langst regerende monarch. Als je de queen op haar meest menselijk wil zien moet je naar Royal Ascot, het vijf dagen durende festijn van sjieke en minder sjieke outfits, absurde hoeden, traditie, drank en, o ja, paarden.

Royal Ascot 1949 Beeld Gamma-Keystone via Getty Images
Royal Ascot 1949Beeld Gamma-Keystone via Getty Images

Opmerkelijke hoofddeksels

Ascot is voor de Britse majesteit, die iedere ochtend The Racing Post van voor tot achter leest (het lijfblad van paardengokkers en -fokkers), de beste week van het jaar. Ze is een van de weinige racegangers die het zuiver om de rennen te doen is. Het zal Elizabeth dus een zorg zijn dat het vandaag, donderdag, Ladies Day is; de dag waarop vrouwen met opmerkelijke hoofddeksels de voorpagina’s proberen te halen zonder de dieren af te leiden. Interessanter voor de queen is welke paarden meedoen aan welke races, wie de trainers zijn, de ruiters, en wie de paarden fokt. Fokken is haar grootste hartstocht.

Sinds 1945 heeft het staatshoofd Ascot maar twee keer overgeslagen. Het aantal toeschouwers is dit jaar beperkt en vanwege afstandsregels zal Elizabeth een bezoek aan de hengsten in de stallen moeten overslaan. Ze zal haar gasten, doorgaans een mengeling van oude adel, nieuwe miljonairs en Saoedische prinsen, in de koninklijke loge ontvangen waar de striktste kledingcodes gelden buiten wellicht het nudistenkamp.

Royal Ascot June 19, 2019. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Royal Ascot June 19, 2019.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Doodstraf

In de Royal Enclosure moeten schouderbandjes breder zijn dan 2,5 centimeter en zijn minirokken verboden. Hoeden, te allen tijde gedragen, mogen van onder niet smaller zijn dan een decimeter. Op een bloot middenrif en tatoeages staan de doodstraf.

Niemand die zoveel weet van volbloeden, zei haar schoondochter Camilla in een zeldzaam interview voor de Britse tv. En zij kan het weten. Camilla is een paardenenthousiast, maar qua kennis bevindt ze zich in een andere liga dan de queen. Zoals vrijwel iedereen in het koninkrijk. Elizabeth is internationaal erkend als invloedrijk fokker. “Het is haar passie”, zei Camilla. “Ze kan je alles vertellen over ieder paard dat ze gehad en gefokt heeft. Haar kennis is encyclopedisch.”

Royal Ascot June 21, 2019. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Royal Ascot June 21, 2019.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Internationale kampioenen

De foto’s waarop de queen op haar meest geanimeerd is, zijn bijna altijd genomen als er paarden de buurt zijn. Haar kinderen groeiden op in het zadel. Dochter Anne, over wie haar vader eens zei: ‘als het geen hooi eet en winden laat, is ze niet geïnteresseerd’ en kleindochter Zara Philips waren internationale kampioenen in de hippische sport. Jongste kleindochter Lady Louise zou haar speciale band met de queen te danken hebben aan haar talent als ruiter.

Maar wat Ascot domineert deze week is de speculatie dat de queen doende is de koninklijke stal over te hevelen naar haar oudste zoon en vooral haar schoondochter. Aanwijzingen te over. Zo waren Charles en Camilla de meest prominente royals op de openingsdag van Ascot (de queen volgde de eerste rennen thuis op de tv). Koninklijke stalmeester John Warren, ‘de queen is fanatiek met paarden’, mocht bij de BBC de groeiende betrokkenheid van de kroonprins en zijn echtgenote bij de sport bevestigen.

Royal Ascot June 15, 2016. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Royal Ascot June 15, 2016.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Het heeft overigens wel even geduurd. Charles liep niet echt warm voor de fokkerij. Hij was een blauwe maandag amateurjockey toen hij jonger was, speelde jarenlang polo en bezit met Camilla enkele paarden, maar hij is de laatste die ‘echt stapelgek’ zou zijn op renpaarden. Camilla zou tot groot geluk van de queen hebben besloten ‘zich te concentreren op fokken’. De paarden van de queen hebben inmiddels 23 rennen op Ascot gewonnen. Een daarvan, Just Fine, loopt mee in een race vanmiddag. Gokwinkels hebben laten weten dat niet-geïnteresseerden ook kunnen wedden op de kleur van de hoed van de queen vandaag. Blauw is favoriet.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden