null Beeld

Libelle Legt Uit: deze broodsoort is het gezondst

Speltbrood, meerzadenbrood, rustiek brood, desembrood, meergranenbrood; tegenwoordig kun je een willekeurig ingrediënt roepen en is er wel een broodsoort van gemaakt. Maar welk brood is nou het gezondst?

Daphne Dorgelo

Wij vroegen Libelle's voedingsdeskundige Wendy Walrabenstein om het broodnodige antwoord.

Volkoren zuurdesem

Wendy: "Wat mij betreft gaat de voorkeur uit naar volkoren zuurdesembrood. Ik heb het geluk vlakbij een goede bakker te wonen die zelf zuurdesembrood maakt." Dat is zeker een geluk. Maar wat zijn de alternatieven?

'Excuus-pitten'

We helpen maar meteen een mythe uit de wereld over donker brood. Is dit gezond-uitziende brood beter? Daar kan Wendy heel kort over zijn. "Nee. Heel donker brood is namelijk vaak ‘geverfd’ met een suikertje. Het is ook altijd té lekker. Heel zacht, licht zoetig en met een paar pitjes erin. Excuus-pitten noem ik die ook wel." Les 1 is: kies dus voor volkoren.

Volkoren

"Echt volkoren brood is lichtbruin en vezelrijk. Meergranenbrood kan ook gezond zijn, maar dan moeten er wel minimaal 6 gram vezels per 100 gram in zitten. De meeste vezels zitten over het algemeen in volkoren meergranenbrood." Even goed zoeken, dus.

Fabrieksbrood

Heb je vaak het gevoel dat brood onvoldoende vult? Of krijg je een opgeblazen gevoel na het eten van brood? Dat zou volgens Wendy te maken kunnen hebben met het snelle rijsproces van fabrieksbrood. "Uit onderzoek blijkt dat zuurdesembrood - dat veel langer moet rijzen - rijker is aan bepaalde vitamines. Veel verrassender is dat de gluten in brood (door sommigen ook wel de boosdoeners genoemd) voor een flink deel afgebroken worden tijdens dit langere rijsproces. Ze worden een soort van voorverteerd", aldus Wendy.

Even iets anders

"Maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: variatie is zo belangrijk. Van tarwe krijgen we namelijk al genoeg binnen", meent Wendy. "Het zit in brood, muesli, pasta, couscous, toastjes, gebakjes, koekjes, enzovoort. Dus, een goede reden om ook eens roggebrood of speltbrood te proberen. Trakteer jezelf eens op brood van een echte bakker. Niet alleen gezond, ook nog eens heel lekker."

null Beeld

Wendy Walrabenstein is diëtist/voedingsdeskundige en auteur van Food Body Mind. Naast het feit dat Wendy dit effectieve dieetboek heeft geschreven, speelt ze ook de hoofdrol in het boek van Jan Heemskerk 'Als Jan het kan…gezond en slank voor gewone mannen'.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden