null Beeld

Libelle Legt Uit: dít houdt de opleiding van prinses Alexia in Wales precies in

Begin maart maakte de RVD bekend dat niet Amalia, maar Alexia het ouderlijk huis als eerste verlaat. De prinses maakt haar middelbareschooltijd af in Wales en gaat met die stap haar vader achterna. Maar wat houdt de opleiding die Alexia gaat doen nu precies in? Wat heeft ze moeten doen om toegelaten te worden tot dit prestigieuze college?

Kim van Weering

En hoe kwam haar vader Willem-Alexander er destijds in zijn tienerjaren terecht?

Van Den Haag naar Wales

Momenteel zit Alexia in de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Maar dat is dus niet de school waar ze haar felbegeerde papiertje uiteindelijk zal behalen. De komende twee jaar duikt de tweede dochter van Willem-Alexander en Máxima in Wales verder met haar neus in de boeken. Alexia gaat aan het UWC Atlantic College op voor haar Internationaal Baccalaureaat.

Zo'n baccalaureaat is een internationaal onderwijsprogramma en eigenlijk een vervanging voor de twee laatste leerjaren op het vwo. Met het diploma zal Alexia straks toegang hebben tot de hoogst aangeschreven onderwijsinstellingen ter wereld. Het niveau op de opleiding ligt behoorlijk hoog. Toegelaten worden, is - prinses of niet - dan ook niet bepaald makkelijk. Bij de selectie draait het niet alleen om schoolresultaten van de studenten. Ook openheid voor andere culturen en sociale vaardigheden tellen mee.

Selectieprocedure

Het United World Colleges (UWC) Nederland laat weten dat Alexia 'de grondige selectieprocedure heeft afgerond'. De prinses heeft er dus zelf alles aan moeten doen om toegelaten te worden. Datzelfde gold voor haar vader Willem-Alexander, die tussen 1983 en 1985 op de campus in Wales rondliep. Tijdens zijn toelatingsexamen zat toenmalig koningin Beatrix gespannen in de auto af te wachten of haar oudste zoon door de toelatingstest zou komen.

Koning Willem-Alexander is nog altijd beschermheer van de school. Zijn ouders brachten hem voor zijn eerste schooldag naar Wales. Zo zag hij er destijds uit:

null Beeld

De campus

Het Atlantic College ligt aan de zuidkust van Wales in het plaatsje Llantwit Major. Vanaf het bekende Cardiff is het ongeveer een half uurtje rijden. Hier volgen zestien- tot achttienjarige studenten uit maar liefst 80 landen de laatste jaren van hun middelbareschooltijd.

Op de grote campus vind je onder meer zeven internaatsgebouwen, waar de studenten onder begeleiding van kostschool-ouders samen wonen en leren. Ook vrijwilligerswerk doen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. De leerlingen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om eenzame ouderen te helpen, of werken op een reddingsboot.

Aan de beelden te zien, lijkt Willem-Alexander in Wales in elk geval een fijne tijd met zijn studiegenoten gehad te hebben:

null Beeld Hollandse Hoogte / Nationaal Fotopersbureau
Beeld Hollandse Hoogte / Nationaal Fotopersbureau

Dit delen prinses Amalia en prinses Alexia op social media:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD, NOS, RD. Beeld: ANP & Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden