Volle wasmachine Beeld Getty Images
Volle wasmachineBeeld Getty Images

Libelle Legt Uit: dít is waarom de wasmachine beter werkt met meer was

Wasmachines hebben altijd een maximale vulcapaciteit aan kilo’s wasgoed die ze in één wasje kunnen verwerken. Het volproppen van de machine tot het deurtje nog nét dicht kan is daarom geen goed idee, maar wél is het zo dat een machine vaak beter werkt als hij lekker vol zit. Waarom is dat? Libelle legt uit.

Amanda WinkelmanGetty Images

Het heeft alles te maken met de wrijving tussen de kledingstukken of handdoeken.

Als je de wastrommel flink vult, worden de kledingstukken of handdoeken door elkaar gehusseld, dan weer de ene kant op gedraaid, dan weer de andere kant op. De wrijving die daardoor ontstaat, zorgt ervoor dat de was schoner wordt dan wanneer er slechts een paar dingen in de trommel liggen.

T-shirt in een emmer

Vergelijk het met een emmer water met daarin één T-shirt. Als je daar doorheen roert met je hand, zal het water wel rondom het T-shirt bewegen, maar niet echt boenen. Als er meerdere shirts in de emmer zouden zitten, wrijven die óók tegen elkaar aan, met inmenging van het water. Daardoor worden ze schoner. Klinkt logisch, toch?

Alleen volle wasmachine bij katoen

Let wel op: deze tip is vooral aan te raden bij een was met daarin enkel katoenen goed. Zo’n trommel met katoenwas kun je vullen tot er nog een vuist ruimte overblijft bovenin tussen de was en de trommel. Voor synthetische en kwetsbare materialen geldt dat je de trommel beter maar tot de helft kan vullen, omdat te veel wrijving voor zulke materialen juist niet goed is.

Andere redenen

Er zijn nog meer redenen te verzinnen waarom het wassen met een volle machine een goed idee is: het bespaart geld! Een trommel leger aanzetten dan mogelijk is niet alleen zonde van het water, maar ook van de stroom die de machine verbruikt. Ook het milieu doe je een plezier als je zoveel mogelijk dingen in één keer wast, wederom omdat je dan minder energie en water verbruikt. Last but not least: het bespaart tijd. Door meer handdoeken, T-shirts of onderbroeken in één waslading mee te laten draaien, hoef je de machine minder vaak aan te zetten en ben je dus minder tijd aan het ‘wachten’ tot alle was klaar is.

Bron: Consumentenbond, RTL Nieuws.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden