null Beeld

Libelle Legt Uit: dít is waarom je soms hoofdpijn krijgt na het eten

Zit je net lekker na te tafelen of uit te buiken op de bank, heb je opeens last van barstende hoofdpijn. Hoe komt dat toch? Libelle zocht voor je uit wat de boosdoener is van dit vervelende kwaaltje. 

Zo zit dat dus...

Suiker

Heb je een berg snoep, koekjes of iets anders met veel suiker erin gegeten? Dan krijg je misschien niet alleen hoofdpijn, maar ook een traag en opgeblazen gevoel. Dat komt doordat je suikerspiegel eerst snel stijgt en daarna als de wiedeweerga weer daalt. Je kan door deze dip je zelfs duizelig, beverig én zweterig voelen. Rustig aan dus met suiker.

Zout

Ook zout voedsel kan een boosdoener zijn van hoofdpijn na het eten. Voorbeelden hiervan zijn veel pastasauzen, ingevroren voedsel en tomatensap. Het is verder ook onverstandig om los te gaan met het zoutvaatje. Zout is onze belangrijkste bron van natrium. Onderzoek wijst uit dat mensen die veel natrium eten, tot 33 procent meer kans op hoofdpijn hebben dan mensen die een lagere dosering binnen krijgen. Dat kan verklaard worden doordat het eten hiervan ervoor zorgt dat je bloedvaten wat wijder worden. Dat komt doordat je bloed uitzet door grote hoeveelheden natrium. En daar krijg je hoofdpijn van.

Migraine

Sommige producten kunnen er voor zorgen dat er een migraineaanval wordt opgewekt. Voorbeelden hiervan zijn oude kaas, rode wijn, en charcuterie. Oppassen tijdens de borrel dus! Deze voedselwaren bevatten allemaal tyramine. Dit is een aminozuur, dat aanvallen kan opwekken bij mensen die gevoelig zijn voor migraine. Ook voedsel met chemische conserveermiddelen als nitraten en sulfieten kunnen migraine veroorzaken. Dat komt doordat er door deze stoffen meer bloed naar de hersenen stroomt. De stofjes zitten onder andere in alcohol, sojasaus en ingeblikte soep.

Kaak

Heb jij wel eens last van je kaak na het eten van hard of taai voedsel? Dan heb je misschien wel last van het myofasciaal pijnsyndroom (MPS). Dit is een chronische pijn in een willekeurige spier in het lichaam, in dit geval in je kaken. Heel vervelend! Doordat je spieren hard moeten werken, zijn ze daarna extra gevoelig. En dat kan hoofdpijn veroorzaken. Om de kaakpijn te laten verdwijnen kun je het best een ontstekingsremmer nemen en wat ijs op je kaak houden.

Intolerantie

Het zou ook zo kunnen zijn dat je last hebt van een voedselintolerantie. Zowel gluten- als lactose-intolerantie kunnen ervoor zorgen dat je barstende hoofdpijn krijgt. Glutenallergie kan er zelfs voor zorgen dat je een ernstige migraineaanval krijgt. Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe dit komt. Toch is het verstandig om gluten en/of lactose te vermijden, als je denkt hier last van te hebben.

Brrrr

Een laatste veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn na het eten is... een brain freeze! Heb je net een ijsje of iets anders dat ijskoud is naar binnen gewerkt, dan is het goed mogelijk dat je hersenen kort 'bevriezen'. Doordat het koude voedsel je gehemelte raakt, worden de bloedvaatjes daar plotseling heel erg nauw. Dan komt er even te weinig bloed naar je hersenen, waardoor je een pijnscheut voelt in je hoofd. Maak je maar geen zorgen: dit gaat binnen enkele minuten weer weg.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women's health. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden