Waarom vrij met Hemelvaartsdag Beeld Getty Images
Waarom vrij met HemelvaartsdagBeeld Getty Images

Libelle Legt Uit: dít is waarom we Hemelvaart vieren

Héérlijk zo’n vrije donderdag, zeker met dit dit mooie weer. En we maken er maar meteen een lang weekend van! Maar wat vieren we ook alweer precies met Hemelvaart? Een kleine opfriscursus.

Elselien van DierenGetty Images

Een beetje gek wel, een feestdag zo midden in de week. Maar dat heeft een reden: Op Hemelvaart herdenken we de laatste dag dat Jezus op aarde was. Hemelvaart valt veertig dagen na Pasen. En omdat Pasen altijd op een zondag valt, is Hemelvaart op een donderdag.

Wat vieren we precies met Hemelvaart?

Met Pasen is Jezus Christus verrezen uit de dood. In de 39 dagen die daarop volgen verschijnt hij regelmatig in verschillende gedaantes aan zijn leerlingen. Over die periode staan verschillende verhalen in de Bijbel, waarvan het Emmaus-verhaal en het verhaal over de ongelovige Thomas de meest bekende zijn. Op de veertigste dag roept Jezus zijn leerlingen bij elkaar en komt het moment dat hij definitief naar de Hemel gaat en dus niet langer aan zijn discipelen zal verschijnen. “Terwijl de leerlingen naar boven kijken wordt Hij aan hun zicht onttrokken door een wolk”, staat in het Evangelie.

Dauwtrappen

Als je uit Noord-Holland of het oosten van Nederland komt, heb je vast wel eens van de traditie dauwtrappen gehoord: op Hemelvaartsdag voor dag en dauw opstaan zodat je letterlijk ‘dauw kunt trappen’. Dit uitje heeft echter maar weinig met het Bijbelverhaal te maken. Deze traditie komt uit de Germaanse tijd, waarin men geloofde dat de dauw een geneeskrachtige werking had.

Wat staat er na Hemelvaart op het programma?

Vijftig dagen na Pasen en daarmee tien dagen na Hemelvaart, vieren we Pinksteren. Waarom? Dat lees je hier.

Domburg is een heerlijke bestemming voor een lang (Hemelvaart)weekend weg. Bonnie vertelt je er alles over:

Bron: Hemelvaartsdag.nl, Historiek.net

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden