null Beeld

Libelle Legt Uit: hoe kun je het beste voor jezelf zorgen als je milde coronasymptomen hebt?

Ontzettend veel mensen raken besmet met het coronavirus. Het grootste deel heeft milde symptomen en zieken thuis in quarantaine uit. Maar hoe doe je dat?

Verkouden, hoesten, koorts en kortademigheid: het zijn allemaal symptomen van het coronavirus. Maar wat moet je doen als je last hebt van milde symptomen? Mag je dan wel hetzelfde toilet als je huisgenoten gebruiken? En wanneer bel je de huisarts of moet je zelfs naar de Spoedeisende Hulp?

Koorts

Het hebben van koorts is vervelend, maar eigenlijk een goed teken. "Koorts helpt het genezingsproces", legt Philippe Devos, diensthoofd intensieve zorg van het CHC-ziekenhuis in Luik uit aan HLN. "Dus als je het een beetje kan uithouden, is dat niet slecht. Maar vanaf 39 graden is het raadzaam om de koorts te doen zakken en onder controle te houden met paracetamol."

Veel drinken

Verder is het belangrijk om uitdroging te vermijden. Bovendien verlies je vaak je eetlust, waardoor je lichaam dan in een mechanisme van vasten valt en door de koorts verlies je zouten. Als je koorts hebt, moet je dus heel veel drinken. Sportdrankjes kunnen een oplossing zijn, omdat ze suikers bevatten die je lichaam weer wat energie geven.

Toilet

Het is niet verstandig om als coronapatiënt hetzelfde toilet te gebruiken als je huisgenoten. De resten van ontlasting van iemand die met het virus besmet is, vormen namelijk een gevaar voor anderen. Maar niet iedereen heeft meerdere toiletten in huis. In dat geval raadt Devos je aan om extra voorzichtig te zijn en het toilet na iedere beurt te desinfecteren met verdund bleekmiddel.

Ademhaling

Volgens Devos is het verstandig om bij ademhalingsproblemen contact op te nemen met de huisarts. "Wie buiten adem is als hij of zij de trap neemt, moet actie ondernemen", vertelt hij. "Het kan snel gaan: een paar uur later ben je mogelijk niet meer in staat om zelf naar de Spoedeisende Hulp te rijden. De huisarts zal je in zo’n geval sowieso naar de spoedafdeling sturen."

Sporten

Verder is het belangrijk dat als je milde symptomen hebt, je stopt met sporten. Het virus kan gevaarlijk zijn voor het hart en tijdens het sporten verhoog je dit risico. Het is sowieso niet het moment om intervaltraining te doen, ook niet voor degenen die geen symptomen vertonen.

In dit artikel vertelt Libelle’s Barbara hoe het is om het coronavirus van zo dichtbij mee te maken.

Denk je dat je het coronavirus hebt? Ga dan níet zelf naar de huisarts:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden