Libelle Legt Uit: hoe vals is die valse wolfspin die ‘oprukt’ in Nederland? Beeld Getty Images
Libelle Legt Uit: hoe vals is die valse wolfspin die ‘oprukt’ in Nederland?Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: hoe vals is die valse wolfspin die ‘oprukt’ in Nederland?

Onheilspellende berichten als ‘grote, giftige spin rukt op in Nederland’ geven je waarschijnlijk de bibbers. Het gaat hier om de valse wolfspin: hoog tijd om uit te zoeken of deze spin echt zo gevaarlijk is.

Renée MulckhuijseGetty Images

Lang verhaal kort voor de mensen met een spinnenfobie: de spin vormt voor mensen geen gevaar, dus je kunt semi-opgelucht ademhalen.

Wat is een valse wolfspin?

Minister Christianne van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) geeft antwoord op vragen over het bericht dat de zogenaamde giftige spin oprukt in Nederland. Ze stelt dat deze spin een uitheemse soort is die van nature meer in het zuiden van Europa voorkomt.

Sinds 2007 vestigt de spin zich in Nederland. “Sindsdien wordt de soort geregeld waargenomen; hij heeft zich gevestigd, en neemt in aantal toe.” Dat heeft met de klimaatverandering te maken: omdat het in Nederland warmer wordt, heeft de spin het hier kennelijk wel naar z’n zin.

Zo ziet de valse wolfspin eruit.  Beeld Getty Images/iStockphoto
Zo ziet de valse wolfspin eruit.Beeld Getty Images/iStockphoto

Giftig en bijten

Hoewel de valse wolfspin geen gevaar vormt voor mensen, kan-ie incidenteel bijten als de spin zich bedreigd voelt. En ja, de spin is giftig, zoals eigenlijk alle spinnen. Het klinkt allemaal heel heftig, in de praktijk is dat het niet.

“De beet van de valse wolfspin is vergelijkbaar met een wespensteek en kan bij uitzondering – net zoals in het geval van een wespensteek – een allergische reactie veroorzaken”, aldus minister Van der Wal-Zeggelink. Dus nogmaals: het is niet gevaarlijk als de spin je bijt.

Hoe herken je de spin?

Met ongeveer 700 soorten spinnen in Nederland is het nog een hele klus om de valse wolfspin te herkennen. Vooral in het najaar zijn ze veel in huis te vinden. Daarom de kenmerken van deze achtpotige engerd op een rij:

  • ‘Grote’ spin, ongeveer 1-2 cm groot
  • Geelbruin tot grijsbruine kleur
  • Geringde pootjes
  • Het hele jaar actief

Spinnen verjagen op een diervriendelijke manier doe je zo:

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: Rijksoverheid, Spinnenspotter

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden