null Beeld

Libelle Legt Uit: kunnen kruiden en specerijen na een tijd bederven?

Kruiden en specerijen kunnen je gerechten perfect op smaak brengen. Maar hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheidsdatum? Kunnen kruiden na een bepaalde tijd bederven?

Online redactie Libelle

Ruik je weleens voordat je kruiden of specerijen gebruikt aan het potje? Waarschijnlijk niet. Toch is dit wel verstandig, want ook kruiden hebben een houdbaarheidsdatum.

Muf

Alle kruiden verliezen na verloop van tijd hun smaak en dat komt door zuurstof. Wanneer een specerij wordt blootgesteld aan zuurstof, wordt de smaak steeds iets minder. Dit wordt ook wel oxidatie genoemd. Dit maakt het lastig te bepalen hoelang je met kruiden kunt doen. Daarom kun je het beste de kruiden van tevoren even ruiken. Ruikt het lekker, dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Ruikt het potje een beetje muf of zelfs rokerig, dan kook je waarschijnlijk met 'slechte' kruiden.

Slechte kruiden

Kruiden en specerijen bederven niet zoals melk of vlees. Ze krijgen geen schimmel, maar kunnen wel degelijk slecht worden. Met slecht bedoelen we eigenlijk dat het kruid zijn smaak heeft verloren. Je wordt er dus niet ziek van. Maar het heeft natuurlijk niet zoveel zin om kruiden en specerijen zonder smaak te gebruiken.

Er is eigenlijk maar één manier om erachter te komen of kruiden zijn verlopen en dat is door ze te proeven. Als een kruid nog levendig en fris smaakt, zijn ze nog prima te gebruiken. Zelfs na de vervaldatum die op het potje staat. Je kunt ook proberen goed naar de kruiden te kijken. Oude, geoxideerde kruiden hebben een groezelige, stoffige kleur. Maar dit is wat lastiger te zien. Merk je dat kleur is veranderd? Dan is het waarschijnlijk tijd om een nieuw potje te kopen.

Smaakpupillen

Voor een optimale smaak, kun je gemalen kruiden het beste na 3 maanden vervangen. Hele kruiden blijven wat langer vers en kun je zo'n 8 à 10 maanden bewaren. Maar zoals hierboven al is gezegd: gebruik vooral je smaakpupillen als gids. Smaken de kruiden na 3 of 10 maanden nog prima? Dan is er waarschijnlijk niks aan de hand.

Wellicht een goed idee om eens naar je kruidenkastje te kijken. Op déze manier ruim je overzichtelijk je kruiden op:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: PureWow. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden