null Beeld

Libelle Legt Uit: moet je nog een vaccin als je al corona hebt gehad?

In een razendsnel tempo hebben drie farmaceuten een effectief vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld. Maar heeft zo'n vaccin eigenlijk nog wel zin als je het coronavirus al hebt gehad?

Online redactie Libelle

Een goed werkend vaccin kan een eind maken aan de pandemie. Bij een vaccin krijg je hele kleine virusdeeltjes toegediend in je lichaam. Deze zijn te klein om je daadwerkelijk ziek te maken, maar zorgen er wel voor dat je immuunsysteem de ziekteverwekker voor een volgende keer onthoudt. Je lichaam weet dankzij het vaccin welke antistoffen het op het virus af moeten sturen. Hierdoor word je niet ziek als je besmet raakt.

Infectie

Je zou zeggen dat als je al een keer corona hebt gehad, je lichaam óók weet welke antistoffen helpen om niet ziek te worden. Toch heeft het volgens immunoloog Cécile van Els (RIVM, Universiteit Utrecht) wel degelijk zin om je te laten inenten. "Je kunt er niet van uitgaan dat je na een infectie voldoende beschermende immuniteit hebt”, legt ze uit in de Volkskrant.

Meerdere keren corona

Enerzijds zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat je wel degelijk beschermd bent als je eenmaal besmet bent geweest, maar aan de andere kant zijn er genoeg mensen die twee keer corona opliepen in een paar maanden. Daaruit blijkt weer dat we niet 'covidproof' zijn als we de ziekte hebben doorstaan. Nadat je het virus hebt gehad, verdwijnen de antistoffen tegen corona snel weer uit het bloed.

“Waarschijnlijk is de ene bescherming de andere niet,” zegt Van Els. “Hoe goed je beschermd bent, zou weleens kunnen afhangen van, onder meer, hoeveel virus je immuunsysteem heeft gezien. Als je iedereen op hetzelfde niveau wilt hebben, moet je vaccineren.”

Annet en Frank werkten in de corona-brandhaard: “Heftige tijd voor ons gezin”:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden