null Beeld

Libelle Legt Uit: vanaf dít moment gaan baby’s lachen

Er is bijna niets schattiger dan een lachende baby, daar kunnen de meesten van ons het volmondig over eens zijn. Maar vanaf wanneer kan je hopen op een glimlach van je pasgeboren (klein)kind? Libelle zocht het uit.

Anne-Flore Muller

Je denkt misschien dat het pas vanaf enkele maanden is, maar niets is minder waar.

Ieder kind uniek


Pure Wow

sprak de Amerikaanse kinderarts Dyan Hes om duidelijkheid te krijgen over dit vraagstuk van jonge moeders en trotse oma's. Ze vertelt dat het sowieso belangrijk is om te onthouden dat ieder kind uniek is. "Sommige baby's kunnen na 6 weken een glimlachje geven en sommigen ontwikkelen deze pas rond de 3 maanden." Ze drukt moeders dan ook op het hart om zich geen zorgen te maken als het later gebeurt dan verwacht.

Sociale glimlach of reflex

Een baby kan een sociale lach geven of een lach die een uiting van een emotionele trigger is. "Een sociale glimlach is meestal een directe reactie op iets. Denk aan een grappig boekje of gekietel. Dit is dan echt een oprechte lach" aldus de kinderarts. Daarnaast kan het ook om een reflex gaan. "Dit is meestal als het een korte, willekeurige lach van hele korte duur", verklaart Dyan.

Lach opwekken

Wil je jouw kindje aan het lachen maken? Dan kun je dit het gemakkelijkste bereiken door je stem te gebruiken. Ouders maken het meeste kans op een glimlach, sneller dan andere familieleden of vrienden. Dokter Dyan verklaart: "Dit komt omdat ze zich simpelweg het meest op hun gemak voelen bij hun ouders."

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Pure Wow. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden