Tijd op de wasmachine Beeld Getty Images/iStockphoto
Tijd op de wasmachineBeeld Getty Images/iStockphoto

Libelle Legt Uit

Libelle Legt Uit: Waarom klopt de tijd op de wasmachine nooit?

Je hebt een afspraak, maar wil voordat je de deur uitgaat nog even snel dat wasje ophangen. De wasmachine geeft aan over 5 minuten klaar te zijn, maar 15 minuten later draait het apparaat nog steeds. Waarom klopt die tijd nooit?

RedactieGetty Images/iStockphoto

De timer van de wasmachine blijkt na een snelle rondvraag een grote frustratie te zijn in het huishouden. De wasmachine is nóóit klaar op het moment dat-ie klaar zou moeten.

Slimme wasmachine

Hoe komt dat? De wasmachine blijkt te slim te zijn. De timer van de wasmachine komt regelmatig in conflict met slimme functies als de beladingssensor, die ervoor zorgt dat er zoveel water als nodig is gebruikt wordt om de was te voltooien. Die functie zorgt er vaak voor dat er meer tijd nodig is dan de timer aangeeft. Daarnaast kan de wasmachine door deze functie ook in de war raken. Door bijvoorbeeld zwaardere items als jeans tegelijk te wassen met lichte T-shirts weet de machine niet precies hoeveel tijd-ie nou eigenlijk nodig heeft.

Uitgekiend wassen

Wat je kunt doen om dat te voorkomen: was lichte en zware items los van elkaar en stop ook niet te veel was tegelijk in de wasmachine. De gewichtssensor werkt daarnaast ook het beste als je eerst de was in de wasmachine doet en daarna pas een programma kiest.

Zeepresten

Een woordvoerder van wasmachine-fabrikant Miele zei op NPO Radio 2 ook eens dat het te maken kan hebben met zeepresten die achterblijven. Sensoren meten hoeveel zeepresten er nog in het water zitten en als dat nog te veel is, spoelt de wasmachine een keertje extra en duurt het programma langer. Voeg dus vooral niet te veel wasmiddel toe aan de was, de schuimvorming kan ervoor zorgen dat de tijd van het programma steeds weer wordt aangepast.

BEKIJK OOK: Je wasmachine schoonmaken? Zó doe je dat:

Bron: Mentalfloss.com, Radio 2

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden