Libelle Legt Uit: waarom vieren we advent? Beeld Getty Images/iStockphoto
Libelle Legt Uit: waarom vieren we advent?Beeld Getty Images/iStockphoto

Libelle Legt Uit: waarom vieren we advent?

Het is weer bijna zover, op zondag 27 november 2022 start de adventsperiode. Maar wat vieren we dan ook alweer?

Coks DondersGetty Images/iStockphoto

De adventstijd is in feite de aanloopperiode naar Kerstmis. Vooral christenen bereiden zich dan voor op het kerstfeest, door op de eerste 4 zondagen vóór aanvang van Kerstmis een kaars aan te steken, om als het ware af te tellen naar de geboorte van Jezus.

Advent

Op de eerste zondag wordt de eerste kaars aangestoken. De volgende zondag wordt de tweede kaars aangestoken enzovoorts, tot het 24 december is, dan branden er als het goed is 4 kaarsen in de krans. Dit jaar start advent op zondag 27 november.

Adventskrans

De adventskrans zelf is van oorsprong een Duits en Scandinavisch gebruik, dat is overgewaaid naar ons land. De krans werd naar verluidt bedacht door de Duitse theoloog Johann Hinrich Wichern die veel kinderen uit arme gezinnen opving, die maar bleven vragen wanneer het eindelijk kerst werd. Als oplossing verzon Johann Hinrich Wichern de adventskrans, die duidelijk aangaf wanneer het Kerstmis werd. Kinderen vieren tegenwoordig advent veel liever met een adventskalender met chocolaatjes. Dat snappen we wel.

Adventskalender

Ook met adventskalenders tel je af naar kerst. De kalender begint in veel gevallen op 1 december en bestaat uit 24 vakjes. Iedere dag mag je een vakje openmaken waar je een chocolaatje of een andere traktatie in vindt. Steeds meer (beauty)merken spelen hierop in. Wij hebben de leukste 13 exemplaren voor je op een rij gezet.

Adventskaarsen

Ook de kaarsen blijven in de adventstijd populair. Er wordt namelijk weleens gezegd dat met de geboorte van Jezus 'het licht' gebracht wordt. De kaarsen symboliseren dit. Pas vanaf 1860 worden de kaarsen versierd met dennentakken, die doen denken aan de doornenkrans van Jezus.

Wat vind jij leuker? Kerst of Sinterklaas?

Bron: Bijbel.EO

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden