null Beeld

Libelle legt uit: waarom zijn de uniformen van de politie blauw?

Vraag een kind een agent te tekenen en het poppetje krijgt een blauw uniform met dito pet. De politie is onlosmakelijk verbonden aan de kleur blauw. Waarom eigenlijk?

Coks Donders

Het eerste blauwe uniform van de politie verscheen zover we weten in Londen in 1829, toen tegelijkertijd het eerste moderne politiekorps opgericht werd. Het uniform van deze Britse politieagenten was blauw, zodat burgers de politie goed kon onderscheiden van het leger, dat in rood-witte uniformen rondliep.

Autoritair blauw

Donkere kleuren stralen volgens psychologisch onderzoek vaker autoriteit, veiligheid en gezag uit, waardoor blauw een goede kleur is voor de uniformen van de sterke arm der wet.

Het politiekorps in Londen diende als voorbeeld voor andere korpsen die later in het buitenland werden opgericht: in de meeste landen heeft de politie daar ook een donker, vaak blauw uniform. Andere kleuren die je op straat ziet zijn ook wel bruin, kaki en donkergroen.

In Nederland zie je de politie tegenwoordig veel vaker met een fluoriserend geel bovenlijf, maar de broek is en blijft die herkenbare blauwe kleur.

Het Libelle-politienummer

Er ligt deze week een heel speciale Libelle in de winkel en op de mat: een nummer geheel in het teken van de politie. Zeven politievrouwen dachten mee over de invulling en dat leidde tot een prachtige ‘blauwe’ Libelle. We spreken Nederlands bekendste politie-agent Ellie Lust, die op een kruispunt staat: gaat ze verder met televisie of blijft ze bij de politie? Ook vertellen politievrouwen over hun vaak heftige werk en hoe hen dat privé beïnvloedt. Daarnaast is onder ruim 1000 lezeressen een Veiligheids-enquête gehouden. Dat leverde opvallende uitkomsten op. Zo doet 21% ’s avonds nooit de deur open en pint 41% na 8 uur ’s avonds geen geld meer. Vanaf nu in de winkel!

null Beeld

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Kijk mee achter de schermen hoe dit nummer tot stand kwam:

Bron: Wetenschap in beeld. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden