Libelle Legt Uit: wat doen vogels tijdens een storm?
Corrie, Dudley, Eunice, Franklin: de ene na de andere storm raast over Nederland en houdt flink huis met harde windstoten. Wat doen vogels eigenlijk tijdens een storm?
Eén soort vogel vindt de storm in elk geval fantastisch.
Stormen in Nederland
Het is nog niet lang zo dat Nederlandse stormen een naam hebben en dat is niet zomaar. Het idee erachter is dat mensen de gevaarlijke situaties die stormen kunnen veroorzaken serieuzer nemen. Het creëert meer bewustzijn door ze een naam te geven. En dat is nodig ook, bij zeer heftige windstoten met een snelheid van wel 100 kilometer per uur en heftige regenval. Dan kun je het best zo veel mogelijk binnenblijven tot de storm weer gaat liggen.
Vogels in de storm
Vogels hebben die luxe daarentegen niet. Toch zoeken ook zij dekking wanneer er dergelijke weersvoorspellingen klinken, want vogels kunnen een storm aan voelen komen. Dat meldt de Vogelbescherming. Dit komt omdat vogels erg gevoelig zijn voor veranderingen in de luchtdruk.
Luchtdruk
Tijdens een storm schiet de luchtdruk omhoog, wat voor vogels een duidelijk teken is om beschutting op te zoeken. Waar ze zich dan schuilhouden? Zangvogels zoeken voornamelijk dekking tussen de struiken of in de bomen. Stadsvogels schuilen meestal in de luwte van huizen.
Watervogels
Watervogels verstoppen zich voornamelijk tussen het riet wanneer er storm op komst is. Voor zeevogels zoals meeuwen is wind en regen niet erg verontrustend. Zij verblijven meestal dan ook gewoon op zee. Ook wanneer het stormt of hard regent, zullen zij niet zo snel van het zeewater verdwijnen.
Verhongerende uilen
Bovengenoemde vogels redden zich dus wel met barre weersomstandigheden. Maar voor sommigen is het een stuk gevaarlijker. Jonge, onervaren uilen kunnen verhongeren, wanneer ze door het lawaai van de storm hun prooi niet kunnen horen. Dit geldt echter alleen bij langdurige storm, van drie dagen of langer.
Meeuwen dol op storm
Voor meeuwen is storm vaak juist een geluk. Want niet alleen deinzen ze er niet voor terug, ook hebben ze naderhand voedsel voor het oprapen. Alle zeedieren - krabben, zeesterren, kleine visjes - die door de storm op het strand zijn aangespoeld, zijn namelijk perfect eten voor deze zeevogels.
Kortom: we hoeven ons niet al te veel zorgen te maken over vogels. De vrije vliegers weten zich prima te wapenen tegen de storm.
Bron: Vogelbescherming, Animals Today