null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: wat is het BIG-register en hoe werkt het precies?

Misschien heb je weleens van het BIG-register gehoord. Zorgverleners van bepaalde beroepsgroepen moeten hierin geregistreerd staan. Maar welke beroepsgroepen staan allemaal in het BIG-register en waar kun je zelf kijken of bijvoorbeeld je huisarts BIG-geregistreerd is? We zochten het voor je uit.

Nissah van Der StruifGetty Images

Wat is het BIG-register?

BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Het BIG-register geeft duidelijkheid over de bevoegdheden van zorgverleners. Pas na registratie mag een zorgverlener de beroepstitel gebruiken. Ook zijn er bepaalde handelingen per beroep die alleen na registratie mogen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan het geven van een injectie, toedienen van anesthesie en uitvoeren van chirurgische handelingen.

BIG-registratie

Een zorgverlener krijgt alleen een BIG-registratie als zij aan de eisen van hun opleiding hebben voldaan. Je kunt in het BIG-register dus zien of bijvoorbeeld je tandarts wel haar diploma heeft gehaald. Ook kun je hier zien of een zorgverlener weleens is gestraft omdat die persoon zich niet aan de regels van zijn of haar beroep heeft gehouden.

Het kan voor jezelf dus best fijn zijn om als je wisselt van zorgverlener even te checken of ze in het BIG-register staan. Ook kun je vinden welke handelingen door welke beroepen mogen worden uitgevoerd. Zo mogen verloskundige handelingen alleen door een arts of een verloskundige worden uitgevoerd, en niet door een verpleegkundige.

Beroepen in het BIG-register

Momenteel zijn er elf beroepen waarbij de zorgverleners zich moeten registreren:

 • Apotheker
 • Arts
 • Fysiotherapeut
 • Gezondheidszorgpsycholoog
 • Klinisch technoloog
 • Orthopedagoog-generalist
 • Physician assistant
 • Psychotherapeut
 • Tandarts
 • Verloskundige
 • Verpleegkundige

Ook zijn er beroepen waar tijdelijk een BIG-registratie voor mogelijk is. Hierbij wordt gekeken of het zinvol is om de zorgverleners te registreren. Momenteel zijn dat:

 • Bachelor medisch hulpverlener
 • Geregistreerd mondhygiënist

Beroepen zonder BIG-registratie

Er zijn ook beroepen die niet in het BIG-register staan, maar wel een beschermde titel hebben. Alleen na het afronden van de opleiding mag je jezelf apothekersassistent, ergotherapeut of diëtist noemen. Deze beroepen vallen niet onder het tuchtrecht. Ook zorgverleners die tijdelijk in Nederland werken staan niet in het register. Zij staan wel in het EBK: Europese Beroepskaart. Dit bewijst dat de beroepskwalificaties van de zorgverlener zijn erkend.

Maatregelen

Het tuchtcollege bepaalt of een zorgverlener zich aan de regels die bij het beroep horen heeft gehouden. Als dit niet zo is, zijn er maatregelen. Als er maatregelen worden opgelegd, is dit terug te vinden in het BIG-register. Beroepsbeperkende maatregelen worden áltijd gepubliceerd. Als de straf wat milder is en de zorgverlener alleen op de vingers wordt getikt of een boete moet bepalen, wordt dit niet altijd gepubliceerd. Een tuchtrechter beslist dan of de privacy van de zorgverlener belangrijk genoeg is om deze maatregel geheim te houden.

Ben je benieuwd of bijvoorbeeld jouw huisarts in het BIG-register staat? Dat kun je makkelijk zelf opzoeken op zoeken.bigregister.nl.

Bron: bigregister.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden