null Beeld

Libelle Legt Uit: wat is het nut van nachtmerries?

Achtervolgd worden door een enge man, een dierbare verliezen of een auto-ongeluk krijgen: 's nachts dromen we soms over de meest verschrikkelijke taferelen. Hebben die nachtmerries eigenlijk een functie?

Helene van Santen

Vrijwel iedere nacht dromen we over van alles en nog wat. Vaak zijn die dromen fijn, maar regelmatig zijn het nachtmerries. Waar zijn die goed voor? New York Magazine onderzocht het.

Emoties

's Nachts verwerk je alles wat je overdag hebt meegemaakt. Je emoties worden hierbij omgezet in een verhaal. Dagelijkse angsten en andere negatieve emoties worden een eng verhaal, een nachtmerrie dus. Het brein verwerkt die enge verhalen vervolgens alsof je ze echt hebt meegemaakt, en maakt er een herinnering van. Die herinnering verwerken we, en zo krijgen de negatieve dingen een plekje.

Goed voor je gezondheid

Nachtmerries lijken misschien vervelend, maar zijn juist goed voor je geestelijke gezondheid. Je hersenen zien die enge verhalen namelijk als iets in het verleden; in het heden hoef je je er dus geen zorgen om te maken. Nachtmerries helpen je dus!

Heb jij ook een prangende vraag die je wilt laten uitzoeken door de redactie van Libelle Daily? Laat het ons weten! Mail je vraag naar onlineredactie@libelle.nl

LEES OOK:

De beste Lekker in je Vel-berichten gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

BEKIJK OOK:

Zo creëer je rust in je slaapkamer.

Bron: New York Magazine. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden