null Beeld

Libelle Legt Uit: wat is het syndroom van Asperger nu precies?

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg (16) heeft het syndroom van Asperger en krijgt daardoor bakken kritiek over zich heen. Maar houdt het syndroom van Asperger eigenlijk in?

Online redactie Libelle

Zelf vindt Greta Asperger haar 'superkracht'.

Asperger

Het syndroom van Asperger is een contactstoornis waarbij de verschijnselen veel lijken op autisme, maar waarbij sprake is van een gemiddelde tot hoge intelligentie. Mensen met Asperger kunnen goed leren. Wel hebben ze meestal meer moeite met sociale en non-verbale communicatie. Zo hebben ze problemen in de omgang met anderen. Vaak vinden ze het lastig om te begrijpen wat andere mensen denken en voelen. Soms begrijpen ze niet wat andere mensen bedoelen. Daarom is het voor hen heel lastig om vriendschappen op te bouwen en te onderhouden.

Mensen met het syndroom van Asperger kunnen voldoen aan de volgende kenmerken. Let op: dit verschilt per persoon. Mensen met Asperger, van kind tot volwassene, hebben in verschillende mate last van de symptomen van Asperger.

Sociaal contact

De sociale interactie en contacten verlopen vaak moeizaam. Ze vinden het moeilijk zich in te leven in anderen. Sociale regels en gebruiken worden vaak niet begrepen en daardoor niet opgevolgd. Ze sluiten zich af van de buitenwereld en vermijden vaak oogcontact. Soms begrijpen ze gelaatsuitdrukkingen, spreekwoorden of gezegden niet waardoor ze iets verkeerd interpreteren.

Interesses

De interesse van mensen met Asperger is opvallend beperkt. Meestal zijn ze maar geïnteresseerd in 1 of 2 onderwerpen. Ze kunnen dan ook voortdurend hetzelfde blijven doen, zonder dit beu te raken.

Gevoelig

Ze zijn ook erg gevoelig voor geluiden, geuren en aanrakingen. Sommige mensen met Asperger vinden het absoluut niet fijn om aangeraakt te worden. Ook kunnen ze heel snel overprikkeld raken door geluiden en geuren.

Onhandig

Mensen met Asperger kunnen wat 'onhandig' zijn. Zo kunnen ze houterig lopen, vaak dingen laten vallen of iets niet goed oppakken. Dit gaat net een stapje verder dan de ongelukjes die een gemiddeld persoon overkomt.

Klimaatactivist

Greta Thunberg werd vorig jaar beroemd toen ze elke schooldag tot de Zweedse parlementsverkiezingen spijbelde voor het klimaat. Ook na de verkiezingen bleeft ze op vrijdag staken. Met haar acties inspireerde ze scholieren over de hele wereld. Ze is een vechter en geeft duidelijk niet op. Ze sprak onder andere voor het Europees Parlement en ze is momenteel in New York voor een conferentie van de Verenigde Naties.

Superkracht

Greta heeft regelmatig gezegd dat het syndroom van Asperger haar juist helpt om klimaatverandering objectief en gefocust te bestrijden. Ze is heel eerlijk, direct en vastberaden, wat kenmerkend is voor Asperger. Toch kreeg ze vorige week veel kritiek vanwege het syndroom. Maar Greta laat zich niet zomaar op de kast jagen. "Wanneer haters achter je uiterlijk en verschillen aan gaan, betekent dit dat ze nergens meer heen kunnen. En dan weet je dat je aan het winnen bent", schrijft Greta op Twitter. "Ik heb Aspergers en dat betekent dat ik soms een beetje anders ben dan de norm. En - gegeven de juiste omstandigheden - is anders zijn een superkracht." En zo is het!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The Guardian. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden