null Beeld

Libelle Legt Uit: wat is het verschil tussen corona en covid-19?

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Of moeten we covod-19 zeggen? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen die 2 termen?

Online redactie Libelle

Als het in de media over corona gaat, komen er veel verschillende termen voorbij. Dit kan soms erg verwarrend zijn, want wordt nu precies bedoeld met het coronavirus, SARS-CoV-2 en COVID-19? Wij zochten het uit.

Ziekte en virus

Het RIVM zegt: "Het nieuwe coronavirus veroorzaakt de ziekte covid-19." Dit houdt in dat als je besmet raakt met het coronavirus, je de ziekte covid-19 krijgt. En covid-19 is de afkorting voor coronavirus disease 2019.

Vind je de termen nog steeds verwarrend? Vergelijk het dan met aids. Wie besmet raakt met hiv, kan de ziekte aids krijgen. Zo kun je de ziekte en het virus wellicht beter uit elkaar houden.

Soort virus

Het virus dat zich nu verspreidt, is dus een coronavirus. Maar er zijn meerdere soorten coronavirussen, zoals SARS en MERS. Dit zijn allemaal virussen die luchtweginfecties en griepklachten veroorzaakt. Waar de hele wereld het nú over heeft, is het 'nieuwe coronavirus'. Om duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende soorten coronavirussen, heet het nieuwe virus officieel SARS-CoV-2. Vooral onderzoekers, wetenschappers en artsen gebruiken deze term.

Kroon

Vooral de vorm van coronavirussen is volgens het RIVM opvallend. Als je het virus onder een elektronenmicroscoop bekijkt, zie je uitsteeksels met een bolletje erop. Dat ziet er een beetje uit als een kroon. Aangezien de Latijnse naam voor kroon corona is, is het virus vernoemd naar zijn vorm.

Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RIVM, Quest. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden