null Beeld

Libelle Legt Uit: wat is het verschil tussen groene, bruine en rode linzen?

Linzen zijn hartstikke gezond, aangezien ze boordevol ijzer, vezels en eiwitten zitten. Maar linzen bestaan zowel in het rood, groen als bruin. Wat is nu het verschil?

Linzen zijn ideaal om een soepje wat voller te maken of een salade wat meer vulling te geven. Maar linzen komen in diverse kleuren. Welke linzen gebruik je in welk gerecht?

Bruine linzen

Over het algemeen zijn bruine linzen de meest voorkomende linzensoort en waarschijnlijk ook degene die je in de supermarkt ziet liggen. Ze kunnen een beetje van kleur variëren, maar hebben over het algemeen een milde, aardse smaak. Ze zijn na 20 tot 30 minuten koken klaar om te eten en ze behouden de originele vorm goed.

Groene linzen

De groene linzen zijn meestal bruin met groen gevlekt en hebben een glanzende buitenkant. Ze hebben een robuuste, peperachtige smaak. Door de stevige structuur moet je ze langer koken dan de bruine linzen, namelijk 45 minuten. Door de pepersmaak is het een perfecte toevoeging aan een frisse salade.

Rode linzen

Roodkleurige linzen zijn ook in verschillende kleurvarianten te verkrijgen, namelijk in het goud, oranje en rood. Het koken van deze linzen duurt ongeveer 30 minuten. Door het koken worden deze linzen redelijk zacht. Hierdoor zijn rode linzen perfect voor in curry's of als verdikking van een soep.

Overgebleven groenten? Zo maak je lekkere rode linzensoep:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD, The Kitchn. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden