null Beeld

Libelle Legt Uit: wat kun je doen bij woonoverlast?

Huurders van sociale huurwoningen kampen steeds vaker met woonoverlast. Er komen voornamelijk veel klachten binnen over geluidsoverlast en overlast door mensen met psychische problemen. Maar wat kan je doen als je in zo'n situatie zit? Libelle legt het je uit.

Anne-Flore Muller

Nieuwe cijfers van de Corporatiemonitor Woonoverlast 2019 van de koepel van woningcorporaties Aedes brengen de toename aan overlast aan het licht. Dit meldt de NOS donderdag.

Overlast

De overlast blijk erg te zijn, vertelt Marnix Norder, voorzitter van Aedes in het NOS radio 1 journaal. "Het gaat om mensen die midden in de nacht het geluid op 10 zetten of hun huisraad van 3 hoog naar beneden gooien." Landelijk zien meer dan 80 % van de woningbouwcorporaties een flinke stijging aan meldingen van overlast.

Problemen

Marnix kan de overlast wel verklaren "Als er nu een woning vrijkomt, dan is 1 op de 2 nieuwe huurders iemand met problemen. En dat kan het leven in een sociale huurwoning echt ondraaglijk maken", legt hij uit. "De leefbaarheid in hele wijken holt zo in zijn totaliteit achteruit."

Stappenplan

Maar wat kan je doen als je geregeld last hebt van luidruchtige overlast? Het Juridisch Loket raadt aan om eerst met de buren te praten, want misschien weten zij niet dat je last van ze hebt. Onderstaand stappenplan kan je helpen in een benarde woonsituatie.

  1. Meld de overlast bij je verhuurder of woningbouwvereniging.
  2. Houd een logboek bij. Zo kun je je precies aantonen hoe vaak en hoe laat je overlast hebt van je buren.
  3. Schakel toezichthouders in. Deze kunnen een extra oogje in het zeil houden.
  4. Vraag hulp bij buurtbemiddeling. Veel gemeentes of sociale wijkteams hebben een buurtbemiddelaar die wellicht wat voor je kan betekenen. Heeft jouw gemeente geen buurtbemiddeling? Dan kun je nog gebruikmaken van een mediator. Dit is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar.
  5. Loopt de situatie uit de hand? Schakel dan altijd de politie in.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: NOS, Juridisch Loket. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden