Stressed mature woman massaging her neck. Beeld Getty Images
Stressed mature woman massaging her neck.Beeld Getty Images

SOS

Libelle Legt Uit: wat te doen bij kramp in je nek?

Je herkent het vervelende gevoel vast wel. Te lang in een ruimte met airconditioning geweest of pure pech na een nacht slapen in de verkeerde houding: voor je het weet heb je kramp in je nek. Wat kun je daartegen doen?

Renée MulckhuijseGetty Images

Niets zo vervelend en belemmerend als nekpijn. Libelle legt je uit hoe je van je nekkramp afkomt.

Hoe ontstaat nekpijn?

De zeurende pijn ontstaat in veel gevallen plotseling, maar het kan ook het gevolg zijn van een verkeerde beweging, spanning of overbelasting. Als je nekspieren geprikkeld raken, trekken ze samen in een pijnlijke kramp. Je hoofd bewegen is daardoor lastiger, waardoor een stijve nek ontstaat. Soms ‘schiet’ het er zelfs in of blijft je hoofd in een bepaalde houding staan door de pijn in je nek. Dan spreken we van torticollis.

Wat te doen tegen nekkrampen?

Als je last hebt van je nek wil je de pijn natuurlijk zo snel mogelijk verlichten. Het helpt om een ijskompres op de plek te leggen bij acute nekpijn, maar we kunnen ons zo voorstellen dat je op die kou misschien niet direct zit te wachten.

Houdt de nekpijn aan en kun je niet wachten tot het voorbij is? Dan gebruik je geen ijskompres, maar juist een warmtekompres. Of ga warm douchen of in bad. De pijn verzacht je hiermee.

Handige oefening

Hoe onaangenaam het ook voelt, het is in de meeste gevallen het beste om je nek (rustig) in beweging te houden. Dat doe je als volgt, zonder het te forceren. Deze oefeningen zijn ook fijn als je veel werk op de computer verricht.

  • Buig je hoofd tien keer naar voren en weer naar achteren en houd je kin even op de borst vast totdat je de rek in je nek voelt
  • Probeer vervolgens links over je schouder te kijken, daarna rechts
  • Beweeg met je linkeroor naar je linkerschouder, je rechteroor naar je rechterschouder


Herhaal de oefeningen ’s ochtends en ’s avonds tien keer. Of probeer deze tip eens:

Medicijnen tegen nekpijn

Bij stevige nekpijn biedt niets zoveel verlichting als pijnstillers. Mocht je iets in willen nemen tegen de pijn en/of kramp, dan kun je volgens Thuisarts het beste op vaste tijdstippen het volgende innemen:

  • Bij voorkeur paracetamol (maximaal viermaal per dag 1000 mg)
  • Als dat niet helpt: ibuprofen (maximaal driemaal per dag 400-600 mg) of diclofenac (maximaal driemaal per dag 50 mg) of naproxen (maximaal tweemaal per dag 500 mg)

Bron: Thuisarts, Huisartsenpraktijk Dr. Yvon Van Elslander

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden