Libelle Legt Uit: zijn bloemkoolpizza’s wel echt zo gezond?
Courgetti en bloemkoolpizza's zijn razend populaire én gezonde alternatieven voor een heerlijke avondmaal. Maar zijn deze variaties eigenlijk wel zo gezond als dat we denken?
Tegenwoordig zijn er vele 'gezonde' alternatieven te vinden in de supermarkt. Zo kun je een gewone pizzabodem vervangen door een bloemkoolbodem, courgetti koken in plaats van spaghetti en bestaan er wraps gemaakt van rode bieten.
Wel of niet gezond?
Ze staan bij de consumenten bekend als gezonde varianten, maar zijn ze dat eigenlijk wel? In Tijd voor Max beantwoordt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam, elke maand een voedingsvraag. Dit keer gaat hij in op de bloemkoolpizza, courgettepasta en rode bietenwraps.
Lok-groente
"Deze producten zijn heel erg bewerkt", vertelt hij. "Ik bestempel de groentes op de verpakking als lok-groente. Als er in een bloemkoolpizza groente zit, wil dat namelijk niet zeggen dat het product dezelfde gezonde eigenschappen heeft als de groente die erin zit." Zo noemt hij zuivel als voorbeeld. Zuivel is gezond en in Fristi en Chocomel zit ook zuivel, terwijl deze twee drankjes helemaal niet gezond zijn. "Net als een zak aardappels versus een zak chips."
Overconsumptie
Het gaat om de hoeveel suiker, zout en calorieën die erin zit. Bij deze producten gaat die hoeveelheid vaak omhoog. Terwijl het aantal vezels en eiwitten juist daalt. Bovendien is de kans op overconsumptie erg groot. "Je denkt: 'ik ben lekker gezond bezig, ik neem er lekker nog één." Courgettepasta en bloemkoolrijst zijn volgens Seidell daarentegen wel gezond. Dit zijn gewoon sliertjes courgette of korreltjes bloemkool. Al raadt Seidell je wel aan om het gewoon zelf te maken. Zo moeilijk is dat namelijk niet.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: Tijd voor Max. Beeld: iStock