null Beeld

Libelle-medewerker Ebru Umar opgepakt in Turkije

Onze medewerker Ebru Umar is in Turkije opgepakt door de politie. Ebru, zelf Turkse, staat bekend om haar scherpe artikelen. Ook is ze geregeld kritisch over de islam. Zaterdagavond stond de politie voor haar deur bij haar buitenverblijf in Kusadasi. Haar laptop en telefoon werden in beslag genomen en Ebru moest mee naar het politiebureau.

Anni Karvonen

Inmiddels heeft Ebru ons laten weten dat zij op dit moment door "extreem keurige agenten naar de rechtbank wordt begeleid". Hoewel ze haar telefoon, oplader en zonnebril terug heeft gekregen, is Ebru haar laptop - waarop haar werk staat - nog steeds kwijt.

Kritiek

Ebru reageerde afgelopen week in haar column in Metro op de mail die het Turkse consulaat rondstuurde, waarin Nederturken worden opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden. Ebru bekritiseerde deze oproep fel en beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. Zaterdagavond stonden Turkse agenten voor haar huis in het Turkse badplaatsje Kusadasi om haar mee te nemen naar het politiebureau. Volgens de columnist zelf wordt ze in staat van beschuldiging gesteld voor het plaatsen van bepaalde tweets.

Vrijheid van meningsuiting

Via Twitter werd er onder de hashtag #freeEbru boos gereageerd op de arrestatie van Ebru. Ook stellen veel Kamerleden vragen aan premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet zaterdagavond weten nauw contact te hebben met Ebru en de lokale autoriteiten. Wij maken ons natuurlijk zorgen om onze medewerker en vinden het niet acceptabel dat iemand wordt opgepakt om het uiten van zijn of haar mening, ongeacht of je die wel of niet deelt.

Bron: Metro

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden