null Beeld

PREMIUM

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maan stond toen we ter wereld kwamen. Waar het zonneteken ongeveer een maand lang in hetzelfde dierenriemteken staat, verandert het maanteken ongeveer elke tweeënhalve dag van teken. Het is daarom belangrijk om te weten wat de precieze geboorte-datum, -plaats en -tijd zijn. Is de exacte geboortetijd niet bekend, ga dan uit van middernacht, dus 00.00 uur. Vul deze gegevens in op CatharinaWeb voor uw persoonlijke maanteken.

Waarom de maan zo bijzonder is

De maan staat voor sensitiviteit, connectie en compassie en vertelt wat we nodig hebben om ons thuis en veilig te voelen in relaties en de wereld om ons heen. Ook staat de maan symbool voor het moederlijke en geeft hij aan hoe we omgaan met emoties. Elk maanteken heeft een lichte en een donkere kant. De lichte kant staat voor gevoelens die we makkelijk laten zien. De donkere kant vertegenwoordigt angsten, obsessies en verlangens die ons kunnen overvallen en we misschien liever wegdrukken of ontkennen.

Maan in Ram

Onafhankelijk en recht voor z’n raap

Omgaan met emoties

Met haar rappe tong maakt de Ram anderen makkelijk aan het lachen én trapt ze geregeld op tenen. De Ram vat zaken zelf ook vaak persoonlijk op en kan dan behoorlijk aangebrand reageren. Gelukkig keert de rust altijd snel terug: de maan in Ram wil vlot verder met de volle agenda. Met haar zelfverzekerde en onafhankelijke houding maakt de Ram grote indruk op anderen en in geval van onzekerheid, wordt ze nóg actiever en temperamentvoller. Het lijkt soms wel of de Ram bewust confrontaties of moeilijkheden opzoekt. Ergens is dat waar. Als alles rustig en vreedzaam is, steekt verveling snel de kop op.


Liefde en relaties

Mensen vallen snel voor de energieke uitstraling van de maan in Ram. Deze vurige maan is nobel: voor dierbaren is niets te veel. Ze is misschien niet de makkelijkste om mee te leven – want graag ‘de baas’ in huis –, maar dat maakt de Ram goed met oprechte duidelijkheid. U bent waarschijnlijk regelmatig verliefd en kunt ook intens naar iemand verlangen. Er hangt een aura van onschuld en jeugd om dit maanteken heen: de Ram wordt veel vergeven, ook al voelt ze andermans emoties niet altijd goed aan. Het is mooi dat u geen spelletjes speelt met andermans hart.Tip: Vraag vaker wat anderen echt voelen en denken, voordat je je eigen plan trekt.

Maan in Stier

Eigenwijs en de gave om te genieten


Omgaan met emoties

De Stier staat helemaal in contact met haar verlangens en genieten is haar tweede natuur. Zelfvertrouwen haalt ze vaak uit materiële zaken en ze heeft haar zaakjes over het algemeen heel goed op orde. Dit maanteken deelt haar ‘rijkdommen’ graag met mensen die ze liefheeft. Een etentje organiseren? De Stier staat vooraan! Dit is ook een eigenwijs teken en als iemand daar iets van zegt, kan de Stier behoorlijk narrig worden. Dat blijft meestal wel even doorsudderen.


Liefde en relaties

De Stier is een erg betrouwbare, stabiele partner en heel sensueel. Genieten doet dit maanteken met alle zintuigen en ze is er goed in. Een relatie is van levensbelang, want de maan in Stier deelt graag. De donkere kant van deze maanstand is makkelijk vervallen in onnodige routines: ik doe dit, omdat ik het altijd zo doe. Ook een neiging tot te veel (zelf)verwennerij is een zwak puntje: iets met pondjes en het mondje… Wees niet te bezitterig, laat je partner ook zijn of haar eigen gang gaan.


Tip:

Is het echt noodzakelijk aan iets vast te houden of ervaart je eigenlijk een vleugje angst bij het loslaten?

Maan in Kreeft

Extreem zorgzaam en gevoelig

Omgaan met emoties

Met de maan in Kreeft gaan gevoelens diep en emotionele buien zijn dan ook geen onbekend verschijnsel. Omdat dit maanteken de downs zo goed kent, kan ze ook enorm genieten van alle ups in het leven. Kreeft heeft de zorg voor anderen nodig om zich goed en nuttig te voelen. Het leren herkennen en omgaan met de eigen gevoelig-heden, zonder daardoor van streek te raken, is belangrijk.

Liefde en relaties

Het zachtaardige, hulpvaardige karakter van de Kreeft maakt haar een supermoeder én een zeer zorgzame partner, die het thuis gezellig maakt. Overbezorgdheid en beschermingsdrang zitten in haar aard, net als het aantrekken van afhankelijke partners die haar constante zorg ‘nodig’ hebben. Dit maanteken wordt erg gelukkig van eigen schema’s en het volgen van de innerlijke eb en vloed.

Tip:

Meer grenzen stellen, eigen behoeftes uiten en verantwoordelijkheden van een ander vaker bij die ander laten liggen: daarmee trekt je een gelijkwaardige(re) partner en vrienden aan.

Maan in Tweelingen

Sociale vlinder en nieuwsgierig aagje


Omgaan met emoties

De Tweelingen verwerkt informatie al pratend. Hoewel eigen gevoelens vaak vlot worden herkend, is navelstaren niets voor dit maanteken. Ze houdt de sfeer graag licht en luchtig en kiest bij voorkeur voor de rationele en logische aanpak. Naarmate de levenservaring toeneemt, groeit ook het sociale repertoire: behalve emoties benoemen, worden ze ook doorvoeld. Hierdoor ontstaat een diepere connectie met anderen.


Liefde en relaties

Als sociale vlinder is de Tweelingen heel nieuwsgierig. Tegelijk praten mensen graag met haar over persoonlijke problemen. Met de maan in dit teken heeft ze de speciale gave mensen met woorden gerust te kunnen stellen en dingen precies op het juiste moment te zeggen. De liefde weet haar daarom goed te vinden en waarschijnlijk heeft ze in haar leven meerdere partners.


Tip:

Ontwikkel gevoel voor discretie. Je weet veel over anderen, maar gevoelige zaken doorvertellen, is niet de bedoeling.

Maan in Maagd

Bescheiden met een verlegen hart


Omgaan met emoties

Bescheiden en servicegericht als de Maagd is, werkt ze graag achter de schermen. Ze is volkomen tevreden als ze mensen blij kan maken met een praktische dienst en vraagt er meestal niets voor terug. De maan in Maagd werkt graag op routine, een chaotische omgeving maakt dit teken onrustig. Ze herkent alles wat niet ‘puur’ is en doorziet aanstellerij en oneerlijk gedrag direct.


Liefde en relaties

Vanbuiten oogt de Maagd kalm, maar onder de oppervlakte is dit maanteken vaak wat nerveus en zorgelijk. Voor de mensen die ze liefheeft, loopt ze het vuur uit de sloffen. Het is belangrijk dat de Maagd zichzelf niet alleen maar wegcijfert. Deze Maagdmaan is in eerste instantie wat verlegen en afwachtend, maar kan tegelijk enorm kritisch zijn. Mensen die van haar houden weten dat het goed bedoeld is.


Tip:

Herken hoe waardevol je bent en laat onrealistische verwachtingen gaan.

Maan in Leeuw

Grootmoedig met behoefte aan applaus


Omgaan met emoties

Dit maanteken zoekt graag naar manieren om haar creativiteit en persoonlijkheid te laten schitteren. Dans, drama, design: ze heeft veel gevoel voor kunst en uit dat spontaan. De Leeuw voelt zich jong, hoe oud ze ook is, is warm en zeer begaan met kinderen. De donkere kant van deze maan? Lange tenen en veeleisend gedrag als ze niet zo lekker in haar vel zit. Plezier maken en wat avontuur werken dan als een medicijn.


Liefde en relaties

Romantiek is een belangrijk thema, de maan in Leeuw laat graag op passionele wijze merken dat ze van anderen houdt. Wel graag met wat bijval en (fysieke) affectie en bij voorkeur omringd door een schare positieve mensen. Publiek! Een partner die zijn of haar liefde duidelijk laat blijken en aandacht besteedt aan haar dromen, hoop en zorgen, is een prachtig geschenk. Net als applaus.


Tip:

Als je je realiseert dat anderen net zo speciaal zijn als jij bent, houdt je je voeten op de grond en je grote hart op de juiste plaats.

Maan in Weegschaal

Zachtaardig en een grote twijfelaar


Omgaan met emoties

Met haar fijnzinnige en zachtaardige natuur is de maan in Weegschaal een geliefd persoon. Ze is sociaal, neemt het op voor ‘zwakkeren’, helpt graag met raad en daad, let op een eerlijke gang van zaken en is een geweldige onderhandelaar. Graag het laatste woord willen hebben en beslissingen eindeloos uitstellen wegens twijfel, horen ook bij deze maanstand. Ook zet de maan in dit teken graag een masker op om gevoeligheden te verbergen. Open en assertief zijn helpt.


Liefde en relaties

Zonder partner voelt dit maanteken zich niet compleet en daarom is ze waarschijnlijk al jong getrouwd of gaan samenwonen. De drang om sámen balans, vrede en harmonie te vinden is groot. Uitdagend is deze drang ook, want Weegschalen zonder partner hebben de neiging te veel te willen pleasen. Wie voor iedereen fair wil zijn, moet ook aan zichzelf denken.


Tip:

Jouw constante zoektocht naar een harmonieus leven kan ontevredenheid veroorzaken. Focussen op het hier en nu helpt om meer te genieten.

Maan in Schorpioen

Fel met een hart van goud


Omgaan met emoties

Deze maanstand is niet gemakkelijk en brengt uitdagingen op uw pad. Gevoelens kunnen zo intens zijn dat

de maan in Schorpioen overspoeld raakt. Ze kan dan angstaanjagend fel zijn. In deze diepgang schuilt ook een enorme kracht, want de Schorpioen voelt haarfijn aan wat anderen nodig hebben. Met haar gigantische inlevingsgevoel en intuïtie weet ze de vinger vaak op de zere plek te leggen.


Liefde en relaties

Voor de Schorpioen is het leven waardevol als er diepe emotionele uitwisseling is met haar partner, familie en vrienden. Op deze intense manier leert ze zichzelf nog beter kennen, haar loopgraven te verlaten en de kracht van kwetsbaarheid te ervaren. Omdat dit maanteken zich vaak zeer direct uit, is ze misschien niet ieders kopje thee. De mensen die haar liefhebben weten dat ze behalve een scherpe tong ook een hart van goud heeft.


Tip:

Kies je gevechten verstandig en laat mensen toe in je leven, zodat je je diepgang en wijsheid kunt delen.

Maan in Boogschutter

Ruimdenkend en bombastisch


Omgaan met emoties

Optimistisch, positief en altijd in om iets nieuws te ervaren. Dit avontuurlijke maanteken staat niet graag stil en routine vindt ze slaapverwekkend. De Boogschutter kan wat bombastisch overkomen en is zich daar zelf ook van bewust. Ook al gebruikt ze haar sterke meningen graag om anderen op de kast te jagen en lol te hebben, ze is ook snel met excuses. Eigenlijk is de Boogschutter heel ruimdenkend en vindt ze altijd manieren om grenzen op te rekken.


Liefde en relaties

De maan in Boogschutter heeft graag een missie en verovert gemakkelijk harten. Ze draait er niet omheen als ze haar gevoelens uit. Een geliefde met een lange gebruiksaanwijzing en veel gevoeligheden is geen partij voor dit teken. Onafhankelijkheid is iets wat de Boogschutter zeer waardeert in anderen, zo is ze zelf ook. Dit maanteken heeft een zwak voor geliefden die ‘anders’ of ‘exotisch’ zijn en vindt het leuk om er samen op uit te trekken.


Tip:

Overschat uw eigen waarheid niet, dat geeft rust. Meer aandacht besteden aan details bespaart ergernis.

De maan in Steenbok

Stille kracht met een groot hart


Omgaan met emoties

De Steenbok neemt gevoelens heel serieus en heeft een zeer realistische kijk op de golfbewegingen van emoties. Een mooie combinatie, al worstelt ze weleens met de balans tussen wat ze voelt en wat ze uitstraalt. Dit maanteken is veel warmer en hartelijker dan veel mensen denken.


Liefde en relaties

De maan in dit teken heeft een groot hart, maar geeft het niet cadeau. De Steenbok heeft tijd nodig anderen te leren kennen en te voelen: past iemand bij mij? Door die onzekerheid lijkt het of ze alleen uit is op eigen gewin, in plaats van op zoek te zijn naar connectie en het delen van intimiteit. Als het hart van de Steenbok eenmaal gewonnen is, komt ze los en is ze niet alleen gezellig, maar ook een rots in de branding. Dit teken heeft enorm veel over voor haar partner, gezin en goede vrienden.


Tip:

Uit wat vaker je gevoelens. Zo herkennen mensen zich in je en krijgt je meer plezier in contact met anderen.

Maan in Vissen

Intuïtief, creatief en enorm gevoelig


Omgaan met emoties

De verbeeldingskracht van de Vissen is groot. Ze brengt haar tijd graag dagdromend door of is bezig met kunst, zoals muziek, film, fotografie of het schrijven van gedichten. Hoewel ze zich daar prettig bij voelt, kan het ook een manier zijn om te vluchten voor de buitenwereld als deze niet voldoet aan haar idealen.


Liefde en relaties

In dit gevoelige en intuïtieve teken is de maan nog romantischer dan anders. Dit maanteken houdt haar roze bril dag en nacht op en zet anderen graag op een voetstuk. Dat betekent natuurlijk dat menig partner er keihard af valt. Hallo realiteit! Tegelijk accepteert de Vissen anderen volledig voor wie ze zijn. Het vinden van een partner met respect voor haar enorme gevoeligheid, is met deze maanstand belangrijk voor een gelukkig leven.


Tip:

Er zijn twee dingen cruciaal voor je emotionele welzijn: leer je vluchtneigingen, in bijvoorbeeld relaties, drugs of alcohol, herkennen en doe iets met je intuïtieve, spirituele en/of artistieke gaven.

De maan in Waterman

Nuchter en een beetje 'anders'


Omgaan met emoties

De maan in Waterman voelt zich beter bij een afstandelijke en objectieve houding dan bij emotionele uitingen.

De maan staat hier namelijk in het minst emotionele teken van de dierenriem en dat maakt dit teken meer van de feiten en ideeën dan van de sentimenten. Niet dat de Waterman niet emotioneel kan zijn, integendeel. Ze voelt veel en diep, maar dramatische uitingen zijn voor acteurs, sterker nog: de Waterman vindt het allemaal wat overdreven.


Liefde en relaties

Dit maanteken krijgt weleens het verwijt van naasten dat ze er nooit (echt) is. Ze kan zo opgaan in een hobby of taak, dat persoonlijke, intieme relaties worden vergeten. De maan in dit teken kan zorgen voor een gevoel van ‘anders zijn’ en daarom stort de Waterman zich nooit zomaar in een affaire. Ze is het beste af met een partner die veel ruimte geeft, zowel letterlijk als emotioneel. De omgeving vindt de aanwezigheid van de Waterman vaak verfrissend met haar vooruitstrevende ideeën.


Tip:

Wees niet bang om afgewezen te worden omdat je ‘anders’ bent. Dat is juist een kwaliteit die velen bewonderen.


Tekst: Viola Robbemondt. Beeld: Melissa Conijn

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden