Libelle’s Tara: “Waarom verbergen vrouwen krampachtig ieder vetje en fietsen mannen massaal met ontblote bierbuik door de stad?” Beeld Getty Images/iStockphoto
Libelle’s Tara: “Waarom verbergen vrouwen krampachtig ieder vetje en fietsen mannen massaal met ontblote bierbuik door de stad?”Beeld Getty Images/iStockphoto

Libelle’s Tara: “Waarom verbergen vrouwen krampachtig ieder vetje en fietsen mannen met ontblote bierbuik door de stad?”

Wanneer Libelle’s Tara op een warme zomerdag wordt gepasseerd door een man die zonder shirt door de stad fietst, wordt het verschil tussen mannen en vrouwen haar pijnlijk duidelijk.

ColumnTara Stokdijk

“Op een bloedhete zomerdag loop ik door de stad. Zweet op plekken waar ik het liever niet over heb. Terwijl ik door de straten sjok, word ik gepasseerd door een man op een fiets. Hij heeft geen shirt aan. Zijn buik is zo rond als zijn kale hoofd en zo wit als maar zijn kan. Menig sneeuwpop zou een moord doen voor deze buik. Bij het stoplicht komen we beiden tot stilstand, waardoor ik hem beter kan bestuderen. Zo te zien ben ik niet de enige die momenteel last heeft van overmatig transpireren, bedenk ik me lachend. Ik hoor de man een liedje neuriën. Hij is vrolijk en dat maakt mij vrolijk. Hij heeft dan wel geen shirt aan, maar goed, het is hartstikke warm, dus geef de beste man eens ongelijk.

Summerbody

Wanneer de man allang uit het zicht is, denk ik terug aan een gesprek dat ik aan het begin van deze zomer had. Ik zat op het terras met drie vriendinnen en het onderwerp ‘summerbody’ kwam ter sprake. Een onderwerp dat ons flink bezighield zo aan het begin van de zomer. Wéér te laat begonnen met sporten. Wéér niet strak in bikini. “Ik draag al jaren geen bikini meer”, opperde een van de vriendinnen. De andere twee vriendinnen gaven toe dat ze zich ook comfortabeler voelen in een badpak. “Ik draag ook niet meer van die heel korte broekjes hoor, te veel putten.” “Pfoe, ja, dat heb ik ook. Ik ben echt blij dat maxi-jurken deze zomer hip zijn, hoeft niemand die melkflessen van mij te zien”, zo klonk het.

Ontploft blik Danerolles

Voor vrouwen is het niks geks: kledingstukken afzweren nadat er levensjaren, kilo’s of kinderen bij zijn gekomen. Vetrolletjes, striae, putten, beharing en pukkels: als vrouw moet je dit soort zaken keurig verbergen, vinden we vooral zelf. Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Toen ik een jaar of twintig was, droeg ik in de zomer niet veel meer dan cropped tops, in combinatie met van die hoge strakke broekjes. Zou ik dat nu dragen, dan zou ik eruitzien als een ontploft blik Danerolles.

Pijnlijk besef

Terug naar de man op de fiets: waarom verbergen vrouwen toch zo krampachtig ieder vetje en fietsen mannen van middelbare leeftijd fluitend zonder shirt door de stad? Deze meneer liet zich niet tegenhouden door rugbeharing, manboobs of het gebrek aan een zomers kleurtje. Hij deed zijn shirt uit omdat het warm was. Imperfecties vol in het zicht, maar wat geeft het! Hij voelde zich prima en daar gaat het om.

Levensles

Wij vrouwen kunnen hier best wat van leren. Ook wij mogen de schaamte voor ons lijf weleens overboord gooien. Ik zou zeggen: borst (of buik) vooruit! Zet je beste melkfles voor! Trek op een bloedhete dag eens wat uit, en trek je daar dan weer niks van aan. En tegen de meneer op de fiets zou ik willen zeggen: bedankt voor de levensles. Vergeet uw buik niet in te smeren!”

Karin: “Zoveel zelfvertrouwen heb ik niet”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden