null Beeld

Liesbeth is christelijk en haar man islamitisch: “Vooroordelen blijven lastig, zeker als het over onze kinderen gaat”

‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’, werd er vroeg wel eens gezegd. Liesbeth (53) is het levende bewijs dat twee geloven prima samen gaan. Zelf is ze christelijk, haar partner islamitisch. Al 23 jaar zijn de twee gelukkig getrouwd.

Ismay Gijsen

“We hebben elkaar in 1990 ontmoet. Mijn broer raakte bevriend met twee asielzoekers en mijn man was daar een van. Het was niet direct liefde op het eerste gezicht maar we konden goed met elkaar praten en na vele wandelingen over het strand en door de duinen zijn we elkaar steeds leuker gaan vinden.” De twee kregen een relatie, maar dat was ondanks de liefde voor elkaar niet altijd even makkelijk. “Mijn man komt uit Irak en de oorlog daar zorgde voor veel onrust bij hem. Zijn vader en moeder woonden toen nog in Irak en het was moeilijk om contact te leggen in die tijd.”

Daarnaast hoopte de man van Liesbeth dat hij na de oorlog misschien weer kon terugkeren naar zijn geboorteland. “Die hoop heeft hij lang gehouden. Het was toen de vraag wat voor effect dat zou hebben op onze relatie. Ik kon op dat moment met geen mogelijkheid mee naar Irak. Al die vraagstukken hebben hem een lange tijd verscheurd. Het heeft daarom lang geduurd tot hij mij ten huwelijk durfde te vragen, maar in 1997 zijn we getrouwd.”

Conservatief christelijk

Een groot verschil tussen de twee geliefden is hun geloof. Liesbeth is christelijk opgevoed en haar man islamitisch. “Hoewel het geloof een belangrijke rol speelt binnen hun gezin, is mijn man niet streng islamitisch opgevoed. Zelf kom ik uit een conservatief christelijk gezin. Wij gingen op zondag twee keer naar de kerk, naar de zondagsschool en ook ons dagelijks leven was er mee vervuld. Mijn ouders hadden moeite met het uitgaansleven waar wij ons als jongeren in wilden storten en lange tijd, zeker tot mijn tienerjaren, was een tv in huis ook taboe”, vertelt Liesbeth. Ondanks de strenge opvoeding stonden de ouders van Liesbeth voor iedereen open, gelovig of niet gelovig. “Het geloof, zoals ik van huis uit mee heb gekregen, vond ik erg benauwend en ook niet bij mijn passen. Ik ben zelf nog steeds gelovig en ga normaal gesproken met regelmaat op zondag naar de kerk. Het geloof geeft mij steun en kracht in moeilijke tijden, maar ik ben niet meer van de strenge regels.”

Relatie schoonouders

Hoewel de twee het nooit als een probleem hebben gezien dat ze twee verschillende geloven hebben, dacht hun omgeving daar toch anders over. “Er werd gezegd dat mijn man mij zou belazeren en dat hij uit was op een verblijfsvergunning, die hij overigens al had. Hij zou mij alleen maar willen omdat ik blond ben, ik moest een hoofddoek gaan dragen en mensen zeiden dat ik onderdrukt ging worden.” De collega’s van Liesbeth gaven haar huwelijk vijf jaar en dan zou het volgens hen wel over zijn. “Als ik hem ergens mee naartoe nam, werd hij genegeerd of als ik dan een wijntje dronk, vroegen mensen aan hem of ik dat wel mocht.” De ouders van het koppel zijn eigenlijk de enige die hun relatie vanaf het begin hebben geaccepteerd. “Ondanks de streng religieuze achtergrond van mijn ouders waren ze trots op mijn echtgenoot en hebben dat nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij heeft altijd een warm welkom gehad bij ons thuis en wordt nog steeds op handen gedragen. Omgekeerd heb ik fijne schoonouders die mij accepteren en bij hen kan ik ook mijzelf zijn.”

Vooroordelen

Tot op de dag van vandaag krijgt Liesbeth te maken met vooroordelen. “Mensen denken dat ik hem hierheen heb gehaald en zeggen soms dat ik daar had moeten wonen. Nederland is immers al vol. Die opmerkingen blijven lastig." Liesbeth heeft er het meeste moeite mee als de opmerkingen over een van haar drie kinderen gaat. Soms wordt er tegen ze gezegd dat ze terug moeten naar hun eigen land en hun achternaam is niet altijd positief als het gaat om werk of stages.” Binnen de opvoeding heeft het koppel overigens nooit problemen gehad over het geloof. “Ze hebben van beide geloven dingen meegekregen. We vieren thuis zowel de islamitische, als de christelijke feestdagen. Daarnaast hoorden ze dingen uit de Bijbel en uit de Koran. Zelf kwamen ze tot de ontdekking dat veel dingen hetzelfde zijn. We laten ze vrij in wat ze willen geloven.”

Rekening houden

Binnen de relatie van Liesbeth geldt hetzelfde. “Er zijn bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden, maar het gaat bij ons meer onder het motto: dat doe je voor een ander. We eten bijvoorbeeld geen varkensvlees thuis. Prima, er zijn ook stellen waarvan de één vegetariër is en dan zul je daar ook rekening mee moeten houden. Mijn man drinkt geen alcohol, maar ik en de kids drinken af en toe wel een glaasje. Hij legt ons niet op dat wij dat niet mogen. Als het ramadan is respecteer ik dat hij daaraan mee doet en kook ik wat uitgebreider of maak ik wat lekkers. Omgekeerd verwacht ik van mijn man dat hij respecteert dat ik voor mijn eten bid en naar de kerk ga. Met Kerst zitten wel met zijn allen aan het kerstdiner en staat er een kerstboom in huis."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Nog meer mooie verhalen lezen? Ontvang 14x Libelle en krijg een zomertas cadeau

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden