null Beeld

Lieve (57) raakte bevriend met de automobilist die haar kind doodreed

Dertien jaar geleden werd voor Lieve (57) en haar man een nachtmerrie werkelijkheid: hun dochter Kim (16) werd met haar scooter aangereden. Ze overleefde het ongeluk niet. 

Susan Dalstra

Lieve vertelt aan RTL Nieuws hoe haar man een telefoontje kreeg van een onbekende man. Hij had het ongeluk zien gebeuren en in Kims telefoon gezocht naar de naam 'papa'. De man waarschuwde dat het er niet best uit zag. De ouders stapten meteen in de auto. Aangekomen bij de plek des onheils bleken hun angstige vermoedens waarheid.

Reanimeren

"Ik werd eerst tegengehouden omdat ze Kim nog aan het reanimeren waren. Toen ik toch door mocht lopen en ik Kim zag liggen, wist ik genoeg. Kim was dood. Geen twijfel mogelijk. Ik heb 10 minuten later uiteindelijk gezegd dat ze konden stoppen met reanimeren. Ik zag dat het geen zin meer had."

Niet haar schuld

Door de klap had Kim haar nek gebroken. Ze bleek niet meer te redden. Het ongeluk was niet haar schuld; ze reed op een voorrangsweg. Waarschijnlijk was ze slecht zichtbaar door de laaghangende zon.

Schoonvader

Vijf jaar geleden raakte Lieve in gesprek met een man in het Zeeuwse Hoek - de plaats waar het ongeluk was gebeurd. "Ik vertelde hem over de dood van Kim. Midden in een zin zei hij: ik ben de schoonvader van de vrouw die jouw dochter heeft doodgereden."

Slachtoffer

De man vertelde hoe de vrouw die haar dochter doodreed kampte met psychische klachten. Ze kwam haar huis niet meer uit. "Ik besefte toen dat die vrouw net als ik slachtoffer was geworden."

Buurvrouw

Lieve wil contact opnemen met de vrouw, maar zij is er nog niet aan toe. Later heeft ze weer een bijzondere ontmoeting. In het bos spreekt ze op een bankje de buurvrouw van de vrouw die Kim doodreed. "Ik zag dit als een teken, Kim wilde mij iets duidelijk maken."

Zenuwen

Ze besluit een brief te schrijven en krijgt snel een reactie. De vrouwen spreken af elkaar te ontmoeten. Ze zijn beiden op van de zenuwen."Toen ik aanbelde en de deur werd opgedaan voelde het meteen goed. Ook zij was doodop van de zenuwen. We hebben elkaar meteen omhelsd."

Kalender

De twee praten honderduit. De vrouw vertelt dat ze geen boodschappen meer durft te doen en de sterfdag van Kim op hun kalender staat. Nu zien de twee elkaar elk jaar. "En we mailen soms. Het voeren van gesprekken doet ons allebei goed. We hebben een bijzondere vriendschap opgebouwd."

Allebei verder

Lieve benadrukt dat het geen zin heeft om boos te blijven. "Wat heeft het voor zin? We moeten allebei verder. De vrouw die mijn dochter doodreed is net zo goed slachtoffer. Door elkaar te zien en te spreken lukt het ons om ons leven op te pakken. Dat gaat steeds beter."

LEES OOK:

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden