Coronacellen Beeld Getty Images
CoronacellenBeeld Getty Images

Lijk jij maar geen corona te kunnen krijgen? Dat hoeft geen toeval te zijn: híerdoor kan het komen

Sommige mensen zeggen voor de grap weleens dat ze geen corona kunnen krijgen. Het zou kunnen dat dat klopt: uit Brits onderzoek lijkt naar voren te komen dat sommige mensen daadwerkelijk een kleinere kans hebben op besmetting. Dat zou liggen aan de hoeveelheid T-cellen in je lijf. Wij leggen uit hoe dit zit.

Mirna WiggersGetty Images

Zeker met de hoge besmettingscijfers van de laatste dagen lijkt het een kwestie van tijd tot een groot deel van ons besmet wordt of is geweest. Blijf jij de corona-dans ontspringen? Misschien heb jij dan wel een verhoogd aantal T-cellen in je lichaam.

Eerdere verkoudheid

In het onderzoek, gedaan door het Imperial College Londen en gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications, werden Britse gezinnen gevolgd waarin iemand positief testte op het coronavirus. De onderzoekers bekeken of de andere leden van het gezin ook besmet raakten. Daar ontdekten ze iets interessants: “We kwamen erachter dat al in het lichaam aanwezige T-cellen je kunnen beschermen tegen een coronabesmetting”, zegt Rhia Kundu, onderzoeker aan het hart en long-instituut van Imperial College tegen het Britse Sky News. “Die T-cellen kunnen aangemaakt zijn tijdens eerdere besmettingen met verkoudheidsvirussen.”

Zelfstandig

Infectioloog Ajit Lalvani legt uit wat die cellen doen: “Ze vallen het eiwit in de coronacellen uit zichzelf aan.” Zonder dat die T-cellen het coronavirus dus eerder hebben gezien. Hoe interessant!

Kanttekening

Er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen bij dit onderzoek. Allereerst werden er maar 52 mensen gemonitord, niet een hele representatieve groep dus. Daarbij is het ook zo dat niet makkelijk te achterhalen is wie die verhoogde aantallen T-cellen al heeft en wie niet. De onderzoekers benadrukken daarom dat vaccineren nog altijd de meest effectieve manier is om het coronavirus te bestrijden.

Vaccinaties

Wel denkt Ajit dat vaccinontwikkelaars veel kunnen hebben aan het gegeven dat T-cellen zo goed aanslaan op het coronavirus: “De vaccins die worden ontwikkeld op basis van deze kennis, zijn zeer effectief in het bestrijden van de coronacellen”, zegt hij tegen Sky News.

Bron: Sky News.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden