'Geen vaccinatie voor mijn kinderen' Beeld Unsplash
'Geen vaccinatie voor mijn kinderen'Beeld Unsplash

Linda (50): “Ik laat mijn tienerdochters absoluut niet vaccineren tegen corona”

Dat de gezondheidsraad nu ook gezonde tieners adviseert zich te laten vaccineren tegen corona, is volgens Linda onbegrijpelijk. “Mijn dochters krijgen geen vaccinatie waarvan we niet weten wat de effecten op lange termijn zijn.”

Vaccineren

“Mijn man en ik hebben drie meiden van 12, 14 en 18. We laten ze niet vaccineren, daar hebben we geen moment over getwijfeld. We nemen het vaccin zelf ook niet omdat we het risico te groot vinden. Er is niets bekend over wat het doet op de langere termijn. Dat kan ook helemaal niet, want het vaccin is nog maar net op de markt.”

Bijwerkingen in de toekomst

“Als gezonde jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar besmet raken met het virus worden ze amper ziek en daarbij; je kunt nog steeds corona krijgen als je gevaccineerd bent. Het is niet zo dat we met die vaccinaties corona de wereld uit helpen. Mijn kinderen zitten niet in de risicogroep, moet ik ze dan iets geven waarvan we niet weten wat de bijwerkingen in de toekomst zijn?”

“Dat geldt ook voor mijn man en mij. Hij wil het vaccin sowieso niet. Ik kijk wat het over vijf jaar doet in de wereld, wellicht wil ik het dan. Mensen die wél in de risicogroep zitten en zich laten vaccineren, begrijp ik helemaal. Mijn vader kreeg corona in de eerste golf. Hij heeft gelukkig niet op de ic gelegen, maar is wel echt ziek geweest. Dat mijn ouders blij zijn met hun vaccinatie is logisch. Ik vind het voor mijn gezonde gezin alleen nog te vroeg.”

De oudste twijfelt

“Mijn man en ik hebben het uitgebreid besproken met onze drie dochters. Ze begrijpen waarom we het niet wijs vinden om een coronaprik te nemen. We zijn heel duidelijk geweest; wij als ouders nemen deze beslissing. Ik vind ook niet dat een 14-jarige beslissingsbevoegd is op dit vlak. De oudste is 18 en mag van de wet én van ons wel zelf beslissen. Ze twijfelt nu, maar wilde zich eerst laten vaccineren. Het is voor haar vooral een praktische overweging. Ze wil haar vrijheid terug, uitgaan en naar festivals en heeft geen zin om zich dan steeds te moeten laten testen. Dat begrijp ik, al heb ik wel aangeboden de tests te betalen als ze zich niet laat vaccineren.”

“Toen ze twijfelde, heb ik haar een beetje laten bungelen. Ze wist bijvoorbeeld niet hoe alles werkte met haar DigiD en ik heb gezegd dat ze dat dan ook zelf maar moest uitzoeken. Toen voelde ik me een slechte moeder. Ik vind het ingewikkeld dat ze zich misschien wil laten vaccineren, maar weet nu: wat ze ook kiest, ik zal haar steunen. Al betekent dat niet dat ik erachter sta als ze het wel doet.”

Geen anti-vaxxer

“Het is niet zo dat ik anti vaccineren ben, maar het is wel altijd een afweging. Mijn dochters hebben bijvoorbeeld de HPV-prik ook niet gehad. Daarbij kwamen verhalen over ernstige bijwerkingen naar buiten en ik begreep van een gynaecoloog dat HPV niet zo vaak voorkomt. Je moet gewoon goed nadenken, condooms gebruiken en je laten testen. Zo’n vaccinatie is in mijn ogen dan zinloos.”

No-go onderwerp

“Wat mijn omgeving daarvan vindt, telt voor mij niet mee. Het is sowieso een gevoelig onderwerp. Ik heb bij ons thuis corona en vaccineren bestempeld als no-go onderwerpen. Mijn ouders zijn pro vaccineren en mijn man is super anti, ik wil die discussie helemaal niet. Ik zie het gebeuren op social media. Zelf heb ik ook mensen ontvriend op Facebook omdat ze heel diep in complottheorieën zaten of juist iedereen wilden overtuigen van het nemen van twee prikken. Doe je onderzoek en maak je keuze, maar laat anderen met rust. Het is mijn lijf en het zijn mijn kinderen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden