null Beeld

Linda Spaanbroek (51): “Terugkijkend heb ik mezelf jarenlang tekort gedaan, ook op seksueel vlak”

Jarenlang worstelde Linda Spaanbroek (51) met onzekere gedachtes, stress en een ingewikkeld liefdesleven. Tot ze na een ziekenhuisopname langzaam maar zeker doorkreeg dat het leven ook moeiteloos kan en mag zijn. “Dat ik na mijn vijftigste nog zo veel liefde, vrijheid en geluk ervaar, is een groot cadeau.”

Online redactie Libelle

“Ik ben vijftigplus, maar voel me sexyer en gelukkiger dan ooit. Ik ben ontspannen, zit lekker in mijn vel en vind mezelf eindelijk mooi zoals ik ben."

Niet aantrekkelijk genoeg

“In 2010 strandde het huwelijk met de vader van mijn kinderen; Pauline van 21 en Thomas van 20. Ik was doodop, het samenzijn slurpte energie. Mijn ex werd met de jaren steeds somberder. Hij zat in een negatieve spiraal waar hij niet uitkwam en nam geen enkel initiatief meer. Ik zag altijd alleen maar tekorten. Zo was ik er bijvoorbeeld van overtuigd dat ik niet meer aantrekkelijk genoeg was voor mijn man. Een sexleven hadden we namelijk niet meer. Ik heb geschreeuwd, gesmeekt en gemanipuleerd, maar niets werkte. In plaats van dat ik dacht: mijn man is depressief en heeft geen sexdrive meer, ging ik het op mezelf betrekken. Later leerde ik pas wat ik al mijn hele leven fout deed: ik creëerde een realiteit op basis van mijn eigen onzekerheden. Mijn uiterlijke leven had ik zo ingericht dat alles op orde leek. Ook na de scheiding. Ik vond een - op het eerste oog - leuke nieuwe vriend, met mijn twee kinderen ging het goed, ik verdiende genoeg als marketingexpert en werd bekroond met de ‘zzp-onderneemster van het jaar’-award. Zelf had ik toen nog het idee dat alles wat ik deed, me vrij weinig moeite kostte. Maar toen werd ik in 2012 met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht.”

Patroon doorbreken

“Die ochtend voelde ik me ineens niet goed worden. Mijn huisarts kwam, constateerde een hartinfarct en belde met spoed een ambulance. Volgens de cardioloog in het ziekenhuis bestond er zelfs een kans dat ik het niet zou overleven. Aan het einde van de dag bleek het loos alarm: ik hyperventileerde. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat ik een relaxt leven dacht te leiden, terwijl ik een stressgerelateerde aandoening kreeg? Er klopte iets niet. Deze eyeopener werd het begin van mijn transformatie. Een vriendin wees me op de drie principes van Sydney Banks: een in Amerika vrij bekende denkwijze die kort gezegd beschrijft hoe wij als mensen onze realiteit creëren en ervaren. Dit uitte zich direct in ander gedrag. Doordat ik veel minder bezig was met mijn eigen problemen werd ik prettiger gezelschap voor vrienden en ging ik veel beter naar hen luisteren. Het enige wat overbleef, was mijn niet lekker lopende relatie. Na mijn scheiding was ik opnieuw op een man gevallen die na een tijdje depressief bleek en verbaal agressief. Tegen het einde van mijn transformatie lukte het me deze relatie te beëindigen en mijn patroon van onzekerheid ook op dat vlak te doorbreken.”

Meer vrouw

“Mijn verandering was een proces van een paar jaar. Ik zie me nog zitten op het terras met twee vriendinnen, in blinde paniek omdat ik ineens allergisch bleek voor haarverf. ‘Ik kan toch niet grijs worden!’ In mijn ogen was dat het toppunt van sexloosheid. Mijn vriendinnen lieten me foto’s zien van vrouwen met grijs haar die wel degelijk mooi en sexy waren. Toen ik stopte met het verven van mijn haar ontdekte ik dat ik mooi ben zoals ik ben. Ik ging minder moeilijk doen over mijn kleine borsten en grote neus. Mijn moeder zei altijd al tegen mij dat ik me vrouwelijk moest kleden, maar dat vond ik onzin. Mensen moesten me maar nemen zoals ik ben, maar ondertussen accepteerde ik mezelf totaal niet. Ik zag mezelf ook nooit als bijzonder, maar als een middelmatige vrouw. Nu kan ik mijn vrouwelijkheid en alle dingen die daarbij horen meer omarmen. Ik draag bijvoorbeeld veel vaker jurkjes en hakken en voel mij ook echt sexyer.”

Vol bewondering

“Terugkijkend heb ik mezelf jarenlang tekort gedaan. Ook op seksueel vlak. Binnen het huwelijk nam ik mijn eigen behoeftes niet serieus, terwijl die er absoluut waren. Ik ben heel blij dat dit nu veranderd is. Het is heel tof om te ervaren dat je sexleven op je 51e nog zo fijn kan zijn. Ik beleef sex nu zoals ik het wil beleven. Ik voel me vrijer, accepteer mezelf en ga daardoor veel meer op in het moment. Ik geniet intens en voel vooral een enorme verbinding met mijn partner, in plaats van dat ik denk: lig ik wel goed? Heb ik me wel geschoren?

Oscar en ik kennen elkaar via Tinder. Wat ik bij Oscar ervaar, is dat ik heel erg mezelf mag zijn. Met al mijn emoties en krachten. In het verleden heb ik meegemaakt dat mijn zelfstandigheid bedreigend kon zijn voor een man. Oscar bewondert dat juist. Andersom bewonder ik hem ook. Ik hoef geen enkele moeite te doen om al het moois aan hem te zien.”

Geluk in de aanbieding

"Het enige wat je hoeft te doen zijn de onzekere gedachten waarin je gelooft - over jezelf, het werk, relaties en de maatschappij - loslaten. Dan komt die sprankeling vanzelf weer naar de oppervlakte. Wat hierbij kan helpen, is om een periode aan te wijzen in je leven waarop jij je honderd procent gelukkig voelde. Sprankelend, mooi en vol levenslust. Ik weet zeker dat ie-dere vrouw dat kan. Voor mij was dat op mijn 22e. Ik zat lekker in m’n vel en had op dat moment weinig gedachten over mezelf, het leven en de toekomst. Door dat stralende meisje van toen in mezelf op te zoeken, ging ik herkennen dat dat geluk nog steeds in me zit. Op mijn 51e heb ik dat meisje van 22 weer gevonden, hoe gaaf is dat? Nog mooier is het dat dit geluk voor iedereen is weggelegd, zonder je leven drastisch om te gooien. Daarvan ben ik heilig overtuigd.”

PS

59% van de Europese vrouwen tussen de 50-64 jaar is blij met haar sexleven. 40% geeft aan zelfs betere sex te hebben dan ooit. Verder heeft 70% meer levenslust en is 71% blij met haar zelfbeeld.

Bron: Kruidvat, Procter&Gamble

De beste artikelen iedere week in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de leukste nieuwsbrief van Nederland!

Interview: Marieke Ordelmans. Fotografie: Brenda van Leeuwen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden