null Beeld

Liset Hamming over nieuwe podcast ‘Baarmoederverhalen’: “Praten over endometriose helpt”

De baarmoeder; we hebben het er niet vaak over, tenzij er iets mis mee is. In haar nieuwe podcast Baarmoederverhalen gaat onderzoeksjournalist Liset Hamming daarom in gesprek met (ervarings)deskundigen over de verborgen en verzwegen verhalen rondom de baarmoeder. Want we weten er eigenlijk veel te weinig over.

Anne-Flore Muller

De eerste twee afleveringen van de podcast staan in het teken van endometriose. Een chronische aandoening waar relatief weinig over bekend is.

Wat is endometriose?

Tussen de 2 en 10 procent van de vrouwen heeft last van endometriose. Opvallend, want meer dan de helft van de vrouwen heeft nog nooit van deze chronische aandoening gehoord.

Bij endometriose komt het slijmvlies niet alleen binnen maar ook voor op plaatsen buíten de baarmoeder en in de spierwand van de baarmoeder. Dit slijmvlies reageert op hormoonveranderingen, waardoor er kleine bloedingen in de buikholte ontstaan.

Ervaringen delen

"De verhalen in de podcast zijn heel persoonlijk", vertelt Liset. "Als je endometriose hebt kun je al snel denken dat je de enige bent, maar door erover te praten kom je erachter dat dit echt niet het geval is. Ieders ervaring is anders, er zijn veel variaties en daardoor is deze aandoening ook moeilijk te vergelijken. Maar door dan tóch verhalen te delen, voel je je minder alleen. Dat vind ik erg mooi aan deze podcast."

Belangrijke vraag

Er is maar weinig bekendheid over endometriose. Ook Liset zelf merkte dat ze er maar weinig over wist. "Ik heb het niet, maar ik heb wel een baarmoeder en heb me iedere dag te verhouden tot dat 'ding'. En menstruatie doet bij de meeste vrouwen soms pijn. Maar waar zit de scheidslijn tussen gewoon krampjes en écht pijn? Wanneer je aan de bel moet trekken is dan ook een lastig vraagstuk. Maar voor deze groep vrouwen, of misschien wel alle vrouwen, is dat wel een belangrijke vraag."

Uitspreken van belang

"Wat me wel echt is bijgebleven van de eerste aflevering van de podcast, is dat het heel belangrijk is om uit te spreken hoe je je voelt als je vermoedt endometriose te hebben. Het uiten van je klachten en je belemmeringen, is voor de gynaecoloog cruciaal voor het kunnen stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een goed behandelplan. Het heel serieus nemen van je eigen klachten is essentieel voor je behandeling. Het delen wat je voelt is niet alleen het delen van emotie, het is relevant voor je gehele gezondheid. Je uitspreken doet ertoe."

Wil je de eerste aflevering van Baarmoederverhalen beluisteren? Dan kun je dat

doen.

Ellemieke (45) had jarenlang pijn door endometriose en vertelt erover in onderstaande video:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Catharinaziekenhuis, Liset Hamming. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden