null Beeld

Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker PvdA: “Het vergrootglas berokkent meer schade dan men doorheeft”

Lodewijk Asscher (46) trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA. Dit maakt hij bekend in een video die hij donderdagochtend deelde. Volgens hem maakt de discussie om zijn persoon het niet mogelijk om lijsttrekker te blijven.

Eva Breda

"Ik vind dat we de democratie meer dienen door fouten toe te geven, dan door tactisch zwijgen", vertelt Asscher in het filmpje.

Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher zou dit weekend op het partijcongres definitief benoemd worden als lijsttrekker door de leden van de PvdA. Maar dat congres wordt uitgesteld, nu Asscher heeft laten weten zich terug te trekken als lijsttrekker.

Politiek onder een vergrootglas

Op Twitter en Facebook deelt Asscher een video waarin hij meer uitleg geeft over zijn keuze. Hij begint zijn boodschap met een terugblik op de twintig jaar waarin hij de PvdA mocht vertegenwoordigen. "Ik was raadslid en wethouder in Amsterdam. Locoburgemeester en waarnemend burgemeester. Minister en vicepremier. En nu ben ik kamerlid", begint hij zijn verhaal.

Vervolgens gaat Asscher in op hoe de blik van de burgers op de overheid in de loop der jaren is veranderd. Complottheorieën en 'salonpopulisme' zorgen er volgens Asscher voor dat het vertrouwen in de politiek is afgenomen. Zo is de politiek 'onder een vergrootglas' beland en wordt er afgegeven op 'de elite en macht', aldus de politicus. "Dat berokkent veel meer schade dan men doorheeft", benadrukt hij.

Toeslagenaffaire

Dat vergrootglas is voor Asscher vooral voelbaar als het gaat om de toeslagenaffaire, waar hij als minister van Sociale Zaken veel mee van doen had. Duizenden gezinnen werden bestempeld als fraudeur en raakten diep in de schulden door boetes die werden opgelegd na een onterecht streng optreden door de Belastingdienst. Het maakte veel levens kapot. En Asscher werd daar voor een groot deel verantwoordelijk voor gehouden. Hij en zijn partij lagen dan ook al lange tijd onder vuur.

In de video wijt Asscher dat deels aan het wantrouwen in de overheid. "In mijn analyse is de affaire een voortvloeisel van tientallen jaren aan gestapeld wantrouwen, een toeslagensysteem dat niet werkt en een mensbeeld dat de overheid vijandig heeft gemaakt tegen de eigen inwoners", zegt hij daarover. Vervolgens benadrukt hij dat hij niet wist dat de Belastingdienst een 'onrechtmatige jacht had geopend op duizenden gezinnen'.

Maar ook zegt hij dat de democratie meer gediend wordt met zelfreflectie dan met brute verontwaardiging, en als fouten worden toegegeven. De politicus geeft aan dat hij verschillende wetten heeft aangepast omdat ze te ver gingen op het gebied van fraudebestrijding. Ook heeft hij boetes gematigd en gewerkt aan een beter systeem voor de kinderopvangtoeslag. "Maar dat is er niet gekomen."

'Een ander moment'

Asscher sluit zijn verhaal af door te zeggen dat hij het accepteert als mensen kritiek hebben op wat hij als minister heeft gedaan, of 'teleurgesteld zijn in wat ik wel en niet heb bereikt'. "Maar diegenen die openlijk mijn integriteit in twijfel trekken en me van kwade intenties beschuldigen, weten niet wie ik ben en waarom ik dit doe", voegt hij daaraan toe.

Hij doet dit werk dan ook volgens eigen zeggen 'uit dienstbetoon om me in te zetten voor mensen die het moeilijk hebben'. "Maar ik stel vast dat discussie over mijn rol op dit moment het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen. (...) Ik zie ernaar uit om op een andere manier, op een andere plek, op een ander moment de samenleving te dienen."

Kortgeleden sprak Libelle's Ebru nog met Lodewijk Asscher over hoe hij denkt over onder andere vaccineren, horoscopen en de AOW-leeftijd:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Facebook. Beeld: Bruno Press.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden