null Beeld

Loes Haverkort verloor haar vader aan een hartstilstand: “Een hart-check is hard nodig”

Actrice Loes Haverkort (38) verloor haar vader toen ze twintig was aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij is 49 jaar geworden. Het verlies heeft impact op hoe ze nu in het leven staat.

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met de Hartstichting

Loes: “Doordat mijn vader al voor zijn 50e overleed, heb ik zelf altijd het idee gehad dat ik ook niet oud zou worden. Als ik mijn hart voelde overslaan, dacht ik: zie je, daar gaat hij al. Ik was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt, was angstig. Die angst heb ik soms nog, maar ik heb nu meer het besef dat je er ook zelf iets aan kunt doen. Door bijvoorbeeld risicofactoren voor hart- en vaatziekten in de gaten te houden, zoals je bloeddruk.”

Verhoogd risico vanaf je 40e

“Vanaf je 40e loop je een verhoogd risico op het krijgen van een hoge bloeddruk. Mijn eigen bloeddruk is nu gelukkig gezond. En inmiddels ben ik niet heel bang meer voor mijn hart. Uiteraard blijf ik preventief mijn bloeddruk meten, want een hoge bloeddruk voel je niet. Je komt alleen meer te weten, door regelmatig te meten. Een normale bloeddruk, is belangrijk voor een gezond hart. Ik wil mensen hier bewust van maken, zodat anderen een verlies als de mijne hopelijk bespaard kan worden.”

“Ik ben voor invoer van een soort hart-check: een preventieve controle op hart- en vaatziekten. We krijgen toch ook uitstrijkjes en borstencontroles? Waarom dan niet een hart-check? Mijn zus is nu veertig. Mijn vader begon last te krijgen van zijn hart toen hij ongeveer die leeftijd had”

Bekijk de video waarin Loes haar hartverhaal vertelt:

Wat kun jij doen?

Eén op de drie Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar heeft een hoge bloeddruk, hiervan weet 1,2 miljoen mensen dat niet. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niks, maar het verhoogt wel de kans op schade aan je bloedvaten en je hart. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Het is daarom belangrijk dat je zelf je waarden regelmatig controleert. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, kun je dit op tijd aanpakken.

Verder kun je met een gezonde leefstijl je bloeddruk verlagen. Door bijvoorbeeld gezond te eten, minder zout te eten, niet te roken, voldoende te bewegen, stress te verminderen of een paar kilo kwijt te raken als je te zwaar bent (BMI hoger dan 25).

Thuis je bloeddruk meten

Wil je weten hoe je thuis je bloeddruk kunt meten? Op de website van de Hartstichting wordt in vier heldere stappen uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden