null Beeld

Luchtige geitenkaas-soufflétaart met flaky hazelnootkorst van Yvette van Boven

Behalve lekker zijn noten ook hartstikke gezond. Wie ze dagelijks eet, blijft langer verzadigd en heeft flink wat minder snacktrek. Behalve in granola, als borrelhap of op taart zijn ze ook zalig in het avondmaal. Zoals de geitenkaas-soufflétaart met hazelnootkorst.

Online redactie Libelle

Dit zijn de ingrediënten voor 8 punten:

  • 150 g bloem
  • 75 g hazelnoten, gemalen tot kruim
  • 125 g boter
  • 1 eierdooier
  • wat ijswater.

Voor de vulling:

  • 2 eierdooiers
  • 125 g verse geitenkaas
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 125 g crème fraîche
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eiwitten.
  • Extra nodig: taartvorm Ø 22-24 cm

Zo maak je deze geitenkaas-soufflétaart:

  1. Kneed de bloem, het hazelnotenkruim, de boter, dooier en het ijswater snel tot een samenhangende bal.
  2. Laat 1 uur in plasticfolie rusten in de koelkast. Laat het 30 min. op kamertemperatuur komen en rol het uit.
  3. Vet de taartvorm in, bekleed de bodem met een op maat geknipt stuk bakpapier en vet dat ook in. Pas het deeg erin, snijd de randen netjes bij, prik de bodem in met een vork en zet 20 min. in de vriezer of 30 min. in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de bodem 15 min. voor.
  5. Maak de vulling door de dooiers, geitenkaas, parmezaan en crème fraîche goed te mengen met een mixer. Breng alles op smaak met flink wat zwarte peper en wat zout. Wees voorzichtig: kaas is ook zout!
  6. Klop in een andere (brandschone!) kom de eiwitten stijf met een snufje zout. Lepel eerst een kleine schep geklopt eiwit door het geitenkaasmengsel en daarna de rest. (Dit heet familie maken, vind ik zo’n prettige uitdrukking!).
  7. Spatel voorzichtig, om alle lucht erin te houden. Giet dan zo laag mogelijk boven de vorm de vulling in de voorgebakken korst (ook om de lucht erin te houden).
  8. Bak de taart nog 25 min. Laat hem even rusten voor het aansnijden, de taart zal iets inzakken, dat hoort zo.
  9. Geef er een knalgroene salade bij, met kort gekookte diepvriesdoperwten erdoor en verse groene kruiden.

Bereidingstijd: 3 uur + 10 min. Kcal.: 468 p.p.

Meer lekkere noten recepten? Haal dan snel Libelle 9 in huis!

null Beeld

Tekst & receptuur: Yvette van Boven. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Noni Kooiman.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden