null Beeld

Lunchsalade van groene asperges en zeekraal met makreel

Redactie Libelle.nl

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 1 bos EAT ME groene asperges
  • sap van 2 limoenen
  • 2 el gembersiroop
  • 20 g verse geraspte gember
  • 1 el sojasaus
  • 4 el olijfolie
  • 100 g zeekraal
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 2 el fijngesneden basilicum
  • 2 el fijngesneden bladpeterselie
  • 2 el geroosterd sesamzaad
  • 2 makreelfilets

Weetje: Zeekraal bestaat uit knapperige stengeltjes met vertakkingen en heeft een zilte, pittige smaak. Zeekraal groeit in het wild op ‘schorren’, het land vlak aan zee dat met vloed onder water komt te staan. Zeekraal is gecultiveerd en zit boordevol vitaminen en mineralen.

Zó maak je het

Grill de helft van de asperges om en om en snijd in stukken. Rasp met een dunschiller de asperges in lange linten. Maak ondertussen de dressing: doe het sap van 1 limoen, gemberrasp, 2 el olijfolie, sojasaus en wat zout en peper in een beker en mix met de staafmixer tot een gladde emulsie.

Blancheer de zeekraal en laat uitlekken. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukken en mix ze samen met de asperges, zeekraal, basilicum en bladpeterselie in een kom. Schenk uit over de salade en mix dit samen met het geroosterde sesamzaad.

Snijd de makreelfiletjes door de helft en bak ze goudbruin op ‘t vel en draai om. Verdeel de salade over de borden en leg er de gebakken makreelfilet bovenop. Knijp over elke makreelfilet een halve limoen uit. Maak af met versgemalen peper.

Tip: Zalm of kabeljauw in plaats van makreel kan ook heel goed.

Tip: Niet zo’n fan van zeekraal? Zonder is de salade ook heerlijk!

Bereidingstijd: ca 20 minuten. Kcal: 375 p.p.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden