Ingredients on a wooden cutting board Beeld Getty Images
Ingredients on a wooden cutting boardBeeld Getty Images

Lust je geen tomaat én champignon? Dat heeft een logische reden

Ben je niet zo'n fan van tomaat? Vind je champignons om van te rillen? Of lust je toevallig geen oude kaas, olijven of truffel? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je niet houdt van ‘umami'.

Bijzonder feitje

RedactieGetty Images

Grote kans dat je opgroeide met het idee dat er slechts vier smaken waren. Zoet, zout, zuur en bitter. Deze vier smaken kunnen de smaakpapillen in onze tong onderscheiden. Alle andere aroma's - kruiden, specerijen, rooksmaken - nemen we waar via onze neus.

Umami

Maar al een tijdje is bekend dat er een vijfde basissmaak is die onze smaakpapillen onderscheiden. Umami, welteverstaan. Umami is Japans voor ‘heerlijkheid’ en werd in 1908 geïndenficeerd door Kikunae Ikeda, een Japanse deskundige. Hij ontdekte dat de smaak van vlees, zeewier en tomaten een gemeenschappelijke component had: glutamaat.

Umami groentes

De smaak van umami is te omschrijven als hetgeen wat eten (zeer) hartig maakt. Dit wordt dus veroorzaakt door de stof glutamaat. Deze stof komt voor in allerlei voedingswaren. Rijpe tomaten en champignons zijn twee van deze umami etenswaren. Maar ook andere paddenstoelen, truffel, spinazie, zeewier, uien en olijven bevatten de umamismaak.

Kaas

Daarnaast valt oude kaas ook in deze categorie. Al geldt hiervoor: hoe ouder de kaas, hoe meer umami deze is. Echt oude, brokkelige kazen, hebben dan ook een sterkere umamismaak. Denk hierbij aan Parmezaan of Pecorino.

Vis

Verder zijn er verschillende vissoorten die een rijke umami-smaak hebben. Ansjovis, makreel, tonijn, dorade en (gerookte) zalm zijn goede voorbeelden.

Meteen zin in zalmfilet? Maak het eens met déze heerlijke marinade.

Bron: Euroma.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden